Uzmanlar, zimmet ve sorumluluk talimatlarının yazılı olarak çalışanlara iletilmesinin önemine dikkat çekiyor. Yasa, işverenlere çalışanlarını kazalardan koruyacak önlemleri alma ve gerekli talimatları sağlama yükümlülüğü getiriyor. Bu çerçevede, çalışanlara tahsis edilen araçlarla ilgili zimmet ve sorumluluk talimatlarını içeren bir sözleşmenin imzalanmasının zorunlu olduğu vurgulandı.

MEKANİK KAZALARDA İŞVEREN SORUMLUDUR

İşverenin ve işçinin araç kullanımı, bakımı ve eğitimi konusunda ayrı sorumlulukları olduğuna dikkat çeken uzmanlar, işverenin, olası iş kazalarını önlemek adına çalışanına gerekli talimatları vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işverenin dikkat ve özen yükümlülüğüne uygun hareket etmesi ve bu önlemleri aldığını ispat etmesinin zorunlu olduğunu belirttiler.

İşverenin gerekli tüm önlemleri aldığını ve özen gösterdiğini kanıtlayabilmesi durumunda sorumluluktan muaf tutulabileceğine dikkat çekildi. Uzmanlar, "İşveren tüm yükümlülüklerini yerine getirmişse ve buna rağmen çalışan tamamen kusurlu bulunursa, işveren bu durumda sorumlu tutulmaz" şeklinde açıklama yaptı.

Araç bakımı ve hasarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunan uzmanlar, "Eğer kazanın nedeni aracın freninin bozulması veya rotunun çıkması gibi mekanik arızalardan kaynaklanıyorsa, işveren tehlike sorumluluğu kapsamında tam sorumlu olur. Ancak, işçi tamamen kusurluysa ve işveren gerekli tüm eğitimleri sağladıysa, bu durumda işveren sorumluluk taşımaz" 

HIZLI LİMİTİ AŞILIYORSA HAKLI FESİH ORTAYA ÇIKAR 

“Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2009/37034 Esas ve 2011/47935 Karar numaralı 12.12.2011 tarihli kararında, araç kullanırken emniyet kemeri takmayan bir işçinin bu davranışını, iş güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atan ağır bir kusur olarak değerlendirmiş ve işverenin bu nedenle iş sözleşmesini feshetme hakkını haklı bulmuştur”

Başka bir Yargıtay kararında ise "Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, 2014/26788 Esas ve 2014/28723 Karar sayılı hükmünde, işçinin iş güvenliğini tehlikeye atması durumunda işverenin haklı fesih hakkına sahip olduğuna karar vermiştir. Somut olayda, defalarca hız limitini aşan davacı işçinin iş sözleşmesinin, işveren tarafından haklı nedenle feshi uygun bulunmuştur." ifadeleri yer almıştır.

Sonuç olarak, işverenlerin çalışanlarına trafik kazalarını önlemek amacıyla eğitim verme yükümlülüğü var. Ayrıca, işverenlerin çalışanlarının trafik kurallarına uyumunu sağlamak ve bu konuda verilen eğitimleri belgelendirmek zorunda. Bu uygulamaların, hem çalışan güvenliğini sağlamak hem de işverenin sorumluluklarını yerine getirmesi açısından önemli.