Serebral palsi veya kas distrofisi gibi nöromüsküler durumlar, Omurganın kemiklerinin gelişimini etkileyen doğum kusurları ve omurga yaralanmaları veya enfeksiyonları gibi nedenlerle ortaya çıkan skolyoz (omurga eğriliği) nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde...

SKOLYOZ NEDİR?

Skolyoz, omurga boyunca meydana gelen yan eğrilik veya sapmaları ifade eden bir tıbbi terimdir. Genellikle omurganın sağa veya sola doğru yan eğrilik gösterdiği durumlar için kullanılır. 

Normal bir omurga arkadan bakıldığında düz iken, skolyoz olan kişilerde omurga anormal bir eğrilik gösterir. Bu eğrilik, omurganın her iki yanında ve farklı bölgelerinde oluşabilir.

SKOLYOZ BELİRTİLERİ

- Omurganın yana doğru eğriliği
- Omurganın yan ve öne doğru eğriliği
- Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi
- Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
- Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
- Sırt ve/veya bel ağrısı
- Nefes darlığı, yorgunluk

SKOLYOZ TEDAVİSİ

Tedavi seçenekleri arasında egzersizler, korse giyilmesi veya cerrahi müdahale bulunabilir, ancak tedavi genellikle skolyozun şiddetine ve kişinin yaşına bağlı olarak değişir.
Cerrahiye gerek olmayan tedaviler mevcuttur, ancak bazı kişilerde cerrahi en iyi seçenek olabilir. Cerrahi genellikle eğriliğin 40 dereceden fazla olduğu kişilerde uygundur. Ayrıca yetişkinlerde ağrıyı hafifletmek için omurga enjeksiyonlarına ve ağrı kesicilere ihtiyacı olabilir.

ÇOCUKLARDA SKOLYOZ NASIL ANLAŞILIR? 

- Bir omzunun diğerinden daha yüksek olması. 

- Belin bir tarafının içeriye doğru oyuk iken diğer tarafının dışarı doğru çıkması veya daha dolgun görünmesi. 

- Çocuğunuza arkadan baktığınızda ve omurgasını yere paralel hale gelene kadar öne eğmesini istediğinizde; sırtının bir tarafının diğerine göre daha yüksek görünmesi. Bu görüntü omurganın aynı zamanda kendi etrafında dönmesi nedeniyle oluşur. Kimi zaman, çocuğunuzun öne eğilmesine bile gerek kalmadan, dışarıdan bakıldığında, sırtının bir tarafında hörgüç gibi bir kabarıklık fark edilebiliyor. 

- Bir kürek kemiğinin diğerine göre daha yüksekte veya daha belirgin olması.

 - Kollarını yanlara sarkıttığında, bir tarafta kolla gövde arasında daha fazla boşluk olması. - Bir kalçasının diğerine göre daha yüksek veya daha belirgin görünmesi. 

- Kafa izdüşümünün leğen kemiklerinin ortasına denk gelmemesi. 

- Gövdenin bacaklara göre orantısız kısa olması. 

- Denge bozuklukları oluşması.

Maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Tedavisi var mı?