Alışveriş yaparken aldığınız yiyecekleri ne zaman tüketeceğinizi her zaman kestirmek zor. Bazen zaman geçer ve gıdaların son kullanma tarihi geçer ve siz onları kullanamadan direkt çöpe atmak zorunda kalırsınız. Ancak, yiyeceklerinizi israf etmek yerine, dondurarak ömürlerini uzatmak mümkün.
Eğer son kullanma tarihi henüz geçmemişse, gıdaların dondurulmasının teorik olarak herhangi bir riski yoktur. Ancak bunun için soğuk zincirinin kırılmaması gerekir.
Yiyecekler taşıma ve saklama süresi boyunca doğru sıcaklıkta tutulduysa, dondurulabilir ve uzun süre saklanabilir. Ancak, et gibi hassas gıdalar birkaç saat boyunca arabanızın bagajında ya da açık havada bırakılmışsa sıcaklık değişiklikleri bakterilerin hızla çoğalmasına yol açar ve bu durumda gıda artık yenilebilir olmadığından dondurulamaz da!
Son kullanma tarihi geçmek üzere olan yiyecekleri dondurmadan önce, bunların hâlâ iyi durumda olduğundan da emin olmak gerekir. Yiyeceklerin nasıl göründüğünü ve koktuğunu kontrol ederek yiyeceklerde matlaşma, lekelenme veya kötü koku gibi belirtiler görüldüğünde bu bozulduğuna işaret eder ve artık yenilebilir olmadığını gösterir.
Dondurmak, yalnızca taze ve sağlıklı gıdalar için geçerli bir yöntemdir, bu nedenle bozulmuş yiyecekleri dondurmak risklidir. Öte yandan dondurma, gıdalardaki bakterilerin gelişimini yavaşlatır, ancak tamamen durdurmaz.
Yiyecekleri uygun şekilde paketleyin
Dondurduktan sonra, gıdaların çözülmesi ve tüketilmesi için de uygun önlemler alınması gerekir.
Süpermarketlerde satılan bazı yiyeceklerin son kullanma tarihi çok kısa olabilir ve bu ürünler genellikle dondurulmaya uygun olmayan ambalajlarla satılır. Özellikle plastik kaplar veya streç filmle sarılı yiyecekler için bu durum geçerlidir. Plastiklerin soğukta kırılgan hale gelme ve zararlı bileşenlerin açığa çıkma riski yüksektir ve bu tür ambalajlarla satılan gıdaların asla dondurucuda saklanmamasını tavsiye edilir.
Yiyeceklerinizi dondurmak istiyorsanız herhangi bir riske maruz kalmamak için kabından çıkarıp hava geçirmez bir kapta (tercihen paslanmaz çelik veya cam) saklamanız tavsiye edilir. Dondurucu poşetleri kullanılıyorsa da yiyeceklerin bozulmasını önlemek için tüm havanın çıkarıldığından emin olunmalı.
Yiyecekleri etiketleyin
Yiyecekleri dondurucuya koyarken, dondurduğunuz tarihi de işaretlemeniz gerekir. Dondurma, bakterilerin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olsa da, bu süreci tamamen durdurmaz. Bu nedenle et, balık veya ekmek gibi gıdaları dondurucuda süresiz olarak saklamak mümkün değildir; zamanla bozulurlar ve artık taze veya besleyici olmazlar.
Genel olarak, dondurulmuş yiyeceklerin birkaç ay içinde tüketilmesi gerekir.
Yemeğin hala iyi olduğundan emin olun
Yemeğinizi dondurup yemek istediğinizde, hâlâ iyi durumda olduğundan da emin olmak gerekir.
Dondurmak yemeğinize zarar vermiş olabilir, bu nedenle gereksiz riskler almayın. Yukarıda belirtildiği gibi duyularınızı kullanın ve yiyeceğin nasıl göründüğünü ve koktuğunu analiz edin. Eğer şüpheniz varsa sağlığınızı korumak için tüketmeyin.