Bilim insanları, Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta olan bu kara deliğin 10.000°C sıcaklığıyla her gün bir Güneş oranında miktarı yuttuğunu açıkladı.
Avustralya liderliğindeki bir ekip tarafından keşfedilen Kuasar J0529-4351'in, insanlığın bildiği "en parlak nesne" olduğu ve şimdiye kadar bulunanlar arasında "en hızlı büyüyen" kara delik olduğu kaydedildi.
Avustralya Ulusal Üniversitesi bilim insanları yeni kara deliği ilk kez Yeni Güney Galler'deki Siding Spring Gözlemevi'nde bulunan 2,3 metrelik bir teleskop kullanarak tespit ettiler.
ÇOK GEÇ TESPİT EDİLMİŞ
Kuasarlar, galaksilerde boşlukların beslendiği gaz ve tozla çevrelenmiş süper kütleli kara deliklere ev sahipliği yapan bölgeler olarak biliniyor. Bu tür aktif kara deliklerin etrafındaki birikme disklerindeki şiddetli koşullar, gazı ve tozu ısıtarak parlamasına neden oluyor.
Çok miktarda malzeme birbirine çarptığında, çok büyük miktarda ışık ve ısı ortaya çıkıyor. Bilim insanları, söz konusu kuasarın inanılmaz büyüme oranı için "devasa bir ışık ve ısı salınımı" görüldüğünü düşünüyor.
Bilim insanları, "Sıcaklığı 10.000 santigrat derece olan, her yerinde şimşekler çakan ve Dünya'nın çevresini bir saniyede dolaşacak kadar hızlı esen rüzgarlarla devasa ve manyetik bir fırtına hücresine benziyor" yorumunu yaptı.
Nature Astronomy dergisinde yayınlanan çalışmanın ortak yazarı Dr. Christopher Onken, kara deliğin "göz önünde saklandığı" halde bu kadar uzun süre tespit edilememesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.