Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan pekmez ve tahin, tok tutma özellikleri ve kendine özgü tatlarıyla damakları tatlandıran bir lezzettir fakat bu iki besin bir arada tüketildiğinde, içlerindeki kalsiyum ve demir bileşenleri birbirleriyle etkileşime girerek etkisiz hale gelebiliyor. Yani aslında, bu iki besin birbirinin faydalarını sıfırlıyor.

Tahin yüksek yağ içeriğine sahipken, pekmez şeker açısından zengin bir besin. Bu nedenle birlikte tüketildiklerinde kilo alımını artırabilir ve kan şekerini yükseltebilir. Ayrıca bu kombinasyon, şişkinliğe de yol açabilir. Tahin ve pekmezin olumsuz etkilerinden kaçınmak için, tahini yoğurtla karıştırarak tüketmek ve pekmez yerine bal ya da reçel kullanmak iyi bir seçenek olabilir.

PEKMEZİN FAYDALARI

Pekmez, vitaminler ve antioksidanlar içermesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Serbest radikallerin zararlarını önleyerek kronik hastalık riskini azaltır. Karbonhidratlar ve doğal meyve şekerleri içerdiği için pekmez, egzersiz öncesi veya sonrası iyi bir enerji kaynağıdır. Demir içeriğiyle kansızlığın önlenmesine yardımcı olurken, lifleri sayesinde sindirim sistemini destekler ve kabızlık gibi sorunları hafifletir.

TAHİN'İN FAYDALARI

Tahin, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile antioksidan ve antibakteriyel özellikler taşır; vücuttaki iltihapları azaltmaya yardımcı olur. Aşırıya kaçmadığınızda, kolesterol seviyesini düşürme potansiyeline sahiptir. Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler ve E vitamini açısından zengin olan tahin, kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutar. Susam tohumundan elde edilen antioksidanlar, beyin sağlığını destekler ve demans gibi hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.

Yüksek magnezyum içeriği, kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. Tahindeki demir, anemiyi önleyebilirken, sesamin ve sesamol gibi antioksidanlar bazı kanser hücreleriyle mücadelede etkilidir. Ayrıca, tahin karaciğer ve böbrek sağlığını korumaya yardımcı olan bileşikler içerir ve toksinlerin atılmasına katkıda bulunur.