Çin'in Tayvan Adası ve bağlı adaları kuşatan askeri tatbikatı bölgede tansiyonun fırlamasına yol açarken, Çin ordusu tatbikatın "adayı ele geçirme" kapasitesini denemek amacıyla düzenlendiğini açıkladı.

Çin'in ayrılıkçı olmakla suçladığı yeni Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'yi "cezalandırmak" üzere düzenlediğini duyurduğu kapsamlı tatbikatın ikinci gününde ada çevresinde Çin'e ait 49 askeri hava aracı ve 26 gemi görüldü.

Çin Tayvan'a füze taşıyan çok sayıda savaş uçağı da gönderdi.

Tayvan Savunma Bakanlığının X sosyal medya platformundaki hesabından yapılan açıklamada, son 24 saatte 49 askeri hava aracının Ada çevresinde uçtuğu, bunlardan 35'inin Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu kaydedildi. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu ise yaptığı kısa açıklamada tatbikatın adadaki önemli bölgeleri ele geçirme denemesi olduğunu ilan etti. 

Bu arada bölgede konuşlu ABD Donanması, durumu yakından takip ettiğini duyurdu. 

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in adayı işgal edeceği endişelerinin arttığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat sırasında Çin ordusu, füzeleri ve savaş uçaklarını gösteren bir video da yayınladı. 

Tayvan lideri Lai Ching-te (ortada) dün bir askeri üssü ziyaret ederek Çin'e meydan okudu.

 

Çin'de iç savaşı Mao öncülüğündeki komünistlere kaybeden güçler 1949'da Tayvan'a kaçmıştı. Resmi adı Çin Halk Cumhuriyeti olan Tayvan'ı sadece 12 ülke tanıyor.

Pekin ise "Tek Çin" ilkesi uyarınca Tayvan'ın kontrolünü ele geçirmek için askeri güç kullanabileceğini sık sık dile getiriyor.

Tayvan'ın çevresinde abluka oluşturan tatbikat, Ada'daki hükümetin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'taki yemin töreninin ardından geldi. Pekin yönetimi, Tayvan'daki iktidar partisi DPP'yi "bağımsızlık yanlısı", partinin lideri Lai'yi ise "iflah olmaz bir ayrılıkçı" olarak görüyor.