Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yayınladığı tasarruf tedbirleri kağıt üzerinde kaldı. Çorum İl Özel İdaresi, tasarruf tedbirleri genelgesinden 23 gün sonra iki yeni bina yaptırmak için sözleşme imzaladı. Osmancık’ta, Kültür Merkezi ve Halk Kütüphanesi 238 milyon 919 bin TL’ye, Spor Kompleksi ise 108 milyon 661 bin TL’ye mal olacak. Valilik kasasından bu iki proje için bir günde 347.5 milyon lira çıktı. Çorum Osmancık Halk Kütüphanesi ve Kültür Merkezinde çocuk bölümü, kafeterya, revir, sergi alanı, koridor, engelli kütüphanesi, 0-6 yaş bölümü aile bekleme alanı, serbest oyun alanı, çok amaçlı salon, çocuk kütüphanesi, sanatçı odası, okuma salonları, spor alanı, müzik atölyesi, resim atölyesi ve 3 adet grup çalışma alanı olacak.
Çorum Osmancık Spor Kompleksi ise yüzme, okçuluk, badminton, futbol, tenis ve atletizm branşlarına hizmet verecek. Komplekste okçuluk sahası, havuz, tenis kortu, soyunma odaları, futbol sahası ve tribünler olacak. İki ayrı ihalede de sözleşmeler 10 Haziran 2024 tarihinde yapıldı ve bir günde 347 milyon TL ödenmiş oldu. AKP’li Çorum Belediyesi de bu yılın nisan ayında güreş merkezi yaptırmak için ihale düzenlemiş, güreş merkezinin iki ayrı ihalesine 146 milyon 650 bin TL ödemişti.
Mayıs harcamaları: Tanıtım ve kira giderleri arttı
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı mayıs ayına ilişkin bütçe harcama verileri ‘israf kalemleri’ olarak nitelendirilen harcamalarda herhangi bir tasarruf yapılmadığını ortaya koydu. BirGün’ün haberine göre yılın ilk 5 ayında bütçe açığı 418 milyara yaklaşırken örtülü ödenek harcaması ise 5 milyar TL’yi aştı. Tasarruf paketinde azaltılacağı söylenen temsil ve tanıtma harcamaları ile kira gideri ise artmaya devam etti. Bütçe giderleri geçen yıla göre yüzde 97,9 arttı. ‘Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar’ olarak tanımlanan derneklere ise 1,4 milyar TL aktarıldı.
Nisan’da 61,2 milyon TL olan temsil ve tanıtma giderleri Mayıs’ta 418 milyon liraya çıktı. Bu harcamanın 228 milyon TL’si toplantı ve organizasyon gideri 189 milyon TL’si ise temsil gideri olarak kaydedildi. Ocak- Mayıs döneminde toplam harcama ise 1 milyar 304 milyon TL oldu. Böylece temsil ve tanıtma için ayrılan bütçenin yüzde 70’i yılın ilk beş ayında harcandı.
Kamunun israf harcamaları arasında gösterilen bir diğer harcama kalemi olan kiralama işlemleri de devam ediyor. Ocak-Mayıs döneminde 7 milyar 474 milyon TL tutarında kira harcamasına imza atıldı. Mayıs ayında 395 milyon TL taşıt kiralarına, 169,4 milyon TL ise uçak kiralarına harcandı. Ocak-Mayıs döneminde yapılan kira harcamalarının yüzde 35’i taşıt ve uçak kiralarından kaynaklandı.