Faydaları ve pişme süresiyle bilinen Yedisu horoz kuru fasulyesi, Bingöl'de üretim rekoru kırdı. Köylere geri dönüşün yaşanmasıyla beraber üretimi artan bu fasulyenin pişme süresi sadece 20 dakika.
Doğal su olan Peri Suyu'nda yetiştirilen fasulye asırlık ata tohumundan üretiliyor. Pişince kabuklanma yapmayan bu fasulye, 2021 yılında coğrafi işaret tescili almıştı. Devlet ise çiftçilere üretim ve verim için destekler sunulmaya devam ediyor.
Bu yıl da Yedisu ilçesine Elmalı, Dinarbey, Kaboğlu, Güzgülü, Eskibalta, Karapolat, Yeşilgöl ve Kabayel köylerinde geri dönen vatandaşlar sayesinde kuru fasulyenin üretiminde artış yaşandı
HER YIL HEM ÜRETİM HEM ÜRETİCİ ARTIYOR
Ziraat Mühendisi Özlem Eneze, ekim yapılmadan önce çiftçilere sürekli eğitim verdiklerini belirterek saha kontrolü yaptıklarını söyledi. Çiftçilere tohum ve tarım aleti için hibe sağladıklarını da kaydeden Eneze, 2021 yılında 350 dekarla başladıklarını bu yıl ise bu rakamın 800'a çıktığını ifade etti. Üretici sayısının 100'e çıktığını söyleyen Eneze, kayıt dışı çalışan vatandaşların da bulunduğunu ekledi.
2023 yılında 150 ton fasulye üretilen ilçede bu yıl rakam 216 tona çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilçeye yüzde 100 hibeli ekim makinesi ve çapa makinesi verilirken eskiden bu işlem elle yapılmaktaydı.
KÖYE DÖNENLER ÇAĞRIDA BULUNDU: GELİP ÜRETİM YAPIN
İlaç desteğiyle beraber bu üretimin daha da arttığını söyleyen Eneze, köylere dönüşünler için de destek sağladıklarını ifade etti. Eneze, "Göç eden vatandaşlardan talepler geliyor. İl dışından hatta yurt dışından bile gelen vatandaşlar üretim yapacağını söylüyor" dedi.
Aydın'da 50 yıl yaşadıktan sonra köye ailesiyle beraber kesin dönüş yapan 65 yaşındaki Alişan Açığ, stresten uzak bir hayat yaşadığını söyleyerek, "Torunlarım memleketini bilsinler, unutmasınlar istedim. Buranın kendine has bir yaşam şekli, töreleri, kültürü var. En azından bu kültürü de geleceğe taşısınlar, en büyük amacım bu. Bu yılki üretimimiz beklentimize cevap verdi. Bu sene oldukça iyiydi. İmkanı olan herkes memleketine gelip üretim yapsın. Neden araziler boş kalsın?" çağrısında bulundu.
Diğer bir üretici olan Seral Açığ da gelin gittiği Aydın'dan, köyüne dönenler arasında. Ailesiyle geri dönen Açığ, kuru fasulye üretimine başladıklarını söyledi. Gelmek isteyen herkesin memnun kalacağını belirten Seral Açığ, "İşimizin patronuyuz" dedi.