ADAC tarafından yapılan araştırma, trafikte sürücülerin en çok stres yaşadıkları durumları analiz etti. 

Ankete göre, sürücülerin stres seviyesini yükselten başlıca faktörler, diğer sürücülerin davranışları. Özellikle otoyolda yaşanan yoğun trafik, sollama sırasında yapılan agresif hamleler ve beklenmedik frenlemeler gibi durumlar, sürücülerin stres seviyesini artıran başlıca etkenler arasında yer alıyor. 

Araştırma, trafikte sabırsız davranışların ve hız limitlerine uymamanın sürücüler üzerinde stres ve gerginliğe sebep olduğunu da gösteriyor. 

Yüksek seyir halindeyken yakından takip listede 1. sırada

Örneğin, sıkışık trafikte sürekli şerit değiştiren veya yakın takip yapan sürücüler, trafikte diğer sürücüler için ciddi bir stres kaynağı oluşturabiliyor. Bu durumlar, dikkat dağılmasına, öfkeye ve hatta kazalara yol açabiliyor.

ADAC’ın araştırmasına göre, trafikte sürücüleri en çok rahatsız eden ve streslerini artıran başlıca faktör, diğer sürücülerin yüksek hızda seyir halindeyken onları yakından takip etmesi. Ankete katılan sürücülerin %76'sı bu davranışı oldukça rahatsız edici bulduğunu belirtiyor. Aynı şekilde, başka bir ankette sürücüler, bu tür "yakın takip" veya "itme" davranışlarının kendilerini güvensiz hissettirdiğini ifade ediyor.

Bu tür agresif sürüş, trafikte yalnızca güvenliği tehlikeye atmakla kalmıyor; aynı zamanda ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Örneğin, yüksek hızda başka bir aracı çok yakından takip etmek, araca ışık yakıp söndürerek baskı yapmak gibi davranışlar, "zorlama suçu" olarak değerlendiriliyor.

 

Sürücülerde strese neden olan 5 durum

Bisikletçiler aynı zamanda kurallara uymamaları durumunda sürücüler için de strese neden oluyor. 

Sürücüler için strese neden olan ilk 5 durumun listesi:

1. Yüksek hızlarda arkadan çekiş: Yüzde 76
2. Agresif sürüş davranışı: Yüzde 75
3. Kurallara uymayan bisikletçiler: Yüzde 72
4. Dikkati dağılmış yol kullanıcıları: Yüzde 68
5. Şerit değiştirme/dönüş sinyali olmadan dönüş yapma: Yüzde 64