Araştırma, National Science Review dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, NASA'nın 2018 yılında Mars'a indirdiği InSight aracı tarafından kaydedilen marsquakeler (Mars depremleri) ve göktaşı çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları inceledi. Elde edilen veriler, bu dalgaların belirli bir derinlikte yavaşladığını gösterdi. Bu durum, dalgaların sıvı dolu gözenekli kayaçlardan geçtiğini düşündürüyor.

Çalışmanın yazarlarından Weijia Sun ve Hrvoje Tkalčić, bu düşük hızlı katmanın sıvı suyla dolu sünger benzeri kayaçlar olabileceğini belirtiyor. “Bu, Dünya’daki yeraltı suyu akiferlerine benziyor. Suyun kaya gözeneklerine süzülerek tutulduğu yapılar” ifadelerini kullandılar.

Araştırmacılara göre, Mars’ın geçmişte yüzeyinde aktığı düşünülen ancak kayıtlarda izine rastlanmayan büyük miktarda suyun bu yeraltı katmanlarında tutuluyor olması muhtemel. Tkalčić, “Araştırmamız, bu kadim suyun gözenekli yüzey kayaçlarından geçerek yeraltında hapsolmuş olabileceğini gösteriyor” dedi.

Bu keşif, daha önceki çalışmalarla da örtüşüyor. 2024 tarihli bir araştırma, Mars yüzeyinin 11 ila 21 kilometre altında sıvı su barındırabilecek kayaçların varlığına işaret etmişti. Ayrıca, donmuş halde su rezervlerinin bulunduğu yönünde de çeşitli kanıtlar mevcut.

Bilim insanlarını heyecanlandıran asıl unsur ise, sıvı suyun yaşam için elzem bir koşul olması. Derinlerdeki bu potansiyel rezervuarlar, Mars'ta yaşam olasılığına dair umutları da artırıyor. Ancak bu suyun gerçekten var olup olmadığını anlamak için gezegenin derinliklerine sondaj yapılması gerekiyor.