2024 yılında Türkiye’de en çok tercih edilen deniz ürünlerinden biri palamut balığı oldu. Yüksek miktarda avlanması, sofralarda sıkça yer almasına sebep olurken, hamsi ve levrek gibi geleneksel balıklardan bile daha popüler hale geldi. Palamut sadece tadıyla değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da öne çıkarken içindeki selenyumla da dikkat çekiyor.
PALAMUTUN BESİN DEĞERLERİ
Palamut balığı, vücuda birçok fayda sağlayan zengin vitamin ve mineralleriyle tam bir besin kaynağıdır. İçerdiği başlıca besin öğeleri potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir, A, D, B3, B6 ve B12 vitaminleri, selenyum, Omega-3 yağ asitleridir.
PALAMUTUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Palamut, yüksek kaliteli protein ve Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir, bu da sağlık için birçok fayda sağlar:
-Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalıkları riskini azaltır ve kan basıncını dengeler.
-Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
-Güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu özellik gösterir.
-Omega-3, depresyon ve kaygı gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisine katkı sağlar.
-Antioksidan içeriği, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
-Omega-3 yağ asitleri, uyku düzenini iyileştirmeye yardımcı olur.
PALAMUT HANGİ AYLARDA TÜKETİLMELİDİR?
Palamut, Eylül ayında balık tezgahlarında yerini alır ve lezzetini genellikle Şubat ortalarına kadar korur. Özellikle kış aylarında, yağlı yapısı sayesinde oldukça besleyici ve doyurucudur ancak palamutun tavada pişirilmesi bazen ağır bir tat bırakabilir. Uzmanlar, daha hafif ve sağlıklı bir seçenek olarak palamutun ızgarada veya fırında pişirilmesi konusunda önerilerde bulundu.
.