Yüksek besin değeri, lezzetli yapısı ve sağlığa yönelik sayısız faydasına karşın kuru üzüm, Türkiye'de beklenen ilgiyi görmeyen yiyecekler arasında. 

Birçok coğrafi bölgede üretilen ve talep azlığı nedeniyle Avrupa ve Asya pazarına ihraç edilen kuru üzüm, uzmanlara göre keskin bir hafızanın olmazsa olmazları arasında. Beslenme uzmanları, kuru üzümün günde bir avuç tüketilmesi halinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve besin değerlerini sağlamasının yanı sıra, hafıza üzerinde de kalıcı pozitif etkiler bıraktığını belirtiyor. 

İşte düzenli olarak kuru üzüm yemenin faydaları...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR 

Sık sık yenilmesi halinde kuru üzüm, vücudu zararlı maddelerden koruyarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle soğuk havalarda görülen solunum yolu rahatsızlıklarına karşı önleyici bir etki gösterir. 

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR, UNUTKANLIĞI SİLİP ATIYOR

Kuru üzümün en bilindik faydası, hafıza üzerindeki olumlu etkileridir. Beyin fonksiyonlarının daha hızlı çalışmasını sağlayan bu yiyecek, düzenli tüketilmesi halinde unutkanlık belirtilerinde ciddi bir düşüşün görülmesini sağlamakta. Bu yapısı nedeniyle kuru üzüm, özellikle yaşlı hastalara sık sık tavsiye edilir. 

KANSER HÜCRELERİNİN ÇOĞALMASINI ENGELLİYOR

Antioksidan açısından zengin olan kuru üzüm, vücudu toksinlerden temizleyerek, kanserli hücrelerin çoğalmasını engellemekte. Beslenme düzenine dikkat etmeyen ve bol bol abur cubur yiyen insanların bu özellikleri nedeniyle kuru üzümü diyet listelerinden eksik etmemeleri önerilir. 

DEMİR EKSİKLİĞİNİ GİDERİYOR

Besleyici besin değerleriyle birlikte zengin bir demir kaynağı olan kuru üzüm, haftada birkaç avuç tüketilmesi halinde demir eksikliğinin büyük ölçüde giderilmesini sağlamakta. 

KANSIZLIĞA ÇÖZÜM

Kuru üzümün içerisinde bulunan demir, bakır ve B vitaminleri, kan oluşumuna yardımcı olmakta. Bu nedenle uzmanlar, anemi hastalarına sık sık kuru üzüm tüketmelerini tavsiye eder. 



SİNDİRİM SİSTEMİNİ YENİLİYOR

Vitamin ve mineral açısından zengin olan kuru üzüm, ayrıca önemli bir lif kaynağıdır. Lifler, vücudun sindirim sistemini dengelerken, uzun süreli tokluk hissi verir. Diyetisyenler, zayıflamak isteyenlerin ara öğünlerinde kuru üzüm tercih etmelerini önermekte.

BÜYÜK BİR ENERJİ KAYNAĞI 

Gün içerisinde iş ya da okul nedeniyle yaşanan yorgunluğun giderilmesinde takviye gıdaların kullanılması oldukça önemlidir. Kuru üzüm, doğal bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, sağladığı doğal lifler aracılığıyla vücudun kendini yenileme sürecini hızlandırır. 

CİLT SAĞLIĞINI KORUR

Özellikle yaz aylarında güneş nedeniyle lekelenen ciltlerin onarılması için doğal bir yenileyici görev üstlenen kuru üzüm, vücuttaki zararlı toksinleri atarak, gün boyu daha zinde hissedilmesine yardımcı olur. Cilt üzerinde uzun süredir bulunan yaraların sökülmesine yardımcı olan bu yemiş, sivilce ve cilt problemlerinin de azalmasını sağlamakta.