Fındığın içerdiği aktif biyomoleküllerin anti-tümör potansiyelini vurgulayan çalışma Uluslararası Natural Product Research dergisinde yayımlandı.

İtalya'da yapılan bu araştırma fındığın karaciğer kanseri hücrelerinin çoğalmasını durdurabileceğini ortaya koydu. 

İtalyan Ulusal Yeni Teknolojiler, Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma Ajansı’ndan Barbara Benassi ve Maria Pierdomenico tarafından yürütülen çalışma kanser tedavisinde yeni umutların kapısını aradı. 

Öte yandan Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 2020'den beri "Fındık Bitkisinin Akciğer ve Meme Kanseri Hücrelerindeki Antikanser Etkilerinin Araştırılması" adlı araştırma projesi de yürütüyor.

Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, AA muhabirine, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Tepe ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Arı tarafından yürütülen çalışmada fındık yaprağının antikansorejen etki ettiğini gösterebilmek için hem akciğer hem de meme kanseri hücreleri apoptotik mekanizması moleküler yaklaşımla incelendi. 

Araştırma, kanser hücrelerine fındık yaprağı ekstresi tedavisinin apoptosis yoluyla hücre ölümüne yol açtığını, akciğer ve meme kanseri hücre hatlarında hücre göçünü inhibe ettiğini yani engellediğini gösterdi.