Uçuş sırasında yolcuların güvenliğini sağlamak ve uçuş sırasında herhangi bir olumsuz durumunun yaşanmaması için bazı eşyalar uçağa alınmıyor. Uçuşunuz için bavul hazırlarken hangi eşyaların yanınıza alabileceğinizi bilmek büyük önem taşırken yasaklı eşyalar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. 

YAŞLI ÇİFTİN BASTONU UÇAĞA ALINMADI

Geçtiğimiz günlerde Newcastle Havaalanı'nda bir çiftin yakın zamanda yaptığı bir uçuşta güvenlik görevlileri yürüyüş bastonlarımızın kabine alınmasına izin vermedi. 

70'li yaşlarda olan çift, hareket kabiliyeti kısıtlı olduğu için Leki Wanderfreund yürüyüş bastonlarını uçuş sırasında yanında bulundurmak istedi. Bastonlarını daha önceki uçuşlarda sorunsuz bir şekilde kullandığını aktaran çift, bu seferki uçuşunda kauçuk tıpanın altındaki metal ucu keskinleştirilebileceği ve silah olarak kullanılabileceği gerekçesiyle bastonlarının uçağa alınmadığını aktardı. Çift, görevlilere ucu çıkarmayı teklif etse de uçuş sırasında yanlarında bulunmasına müsaade etmediklerini ve bastonlarını bagaj olarak teslim etmek zorunda kaldıklarını aktardı. 

Yaşanan bu olayın ardından uçağa alınmayan eşyalar merak edilmeye başlandı. 
Türkiye'de de bu olayın yaşanıp yaşanmadığı sorgulanırken her havaalanı ve havayolu şirketinin farklı kuralları olabileceğinden, seyahat edeceğiniz havayolunun belirlediği kılavuzları da incelemeniz gerekebilir. 

İŞTE UÇAKTA TAŞINMASINA İZİN VERİLMEYEN EŞYALAR

Sıvılar ve jel ürünleri

Uçak seyahati sırasında yanınıza alabileceğiniz sıvı ve jel ürünlerinin hacmi 100 ml’yi geçmemelidir. Bu ürünleri sağlam ve sızdırmaz şişeler veya kilitli poşetler içinde bavulunuza koyabilirsiniz. Bebek maması gibi özel durumlar için yeterli miktar almanıza izin verilirken, düzenli olarak kullandığınız sıvı ilaçlar için bir rapor bulundurmanız gerekiyor. 

Delici ve kesici eşyalar

Bavulunuzda delici ve kesici aletler bulundurmanız yasak çünkü bu tür aletler, can güvenliği açısından uçağa alınmıyor. Yanınıza almanız yasak olan bazı eşyalar şunlardır:

Makas
Bıçak
Çakı
Şiş ve tığ
Dikenli tel
Jilet
Şırınga ve iğne
Neşter

Ayrıca, beyzbol sopası gibi tehlike oluşturabilecek diğer eşyalar da uçağa kabul edilmez.

Yanıcı ve patlayıcı maddeler

Yanıcı ve patlayıcı maddeler, yüksek basınç altında tehlike oluşturabileceğinden, uçağa alınmıyor. Bunlar arasında şu malzemeler yer alıyor:

Mavi alev veren çakmak
Sprey boya
Biber gazı
Kolonya
100 ml’den büyük deodorant
Çamaşır suyu
Tiner ve asitler
El bagajınızda sadece bir adet normal çakmak bulundurabilirsiniz.

Reçetesiz ilaçlar

El bagajında reçetesiz ilaçlar taşımak yasak fakat sağlık durumunuzu etkileyen ve yolculuk sırasında kullanmanız gereken reçeteli ilaçları yanınızda bulundurabilirsiniz.

Elektronik sigara

Elektronik sigaralar, uçuş sırasında yanınıza alamayacağınız eşyalar arasındadır. Kontrol sırasında, eşyalarınızı çıkarmanız istenebilir. Ayrıca, hava yolu firmalarına ve seyahat rotasına göre farklı kısıtlamalar olabilir, bu nedenle ilgili kuralları kontrol etmenizde fayda var.

Lityum piller

Lityum pillerin taşınması yasak fakat tablet ve laptop gibi bu pilleri içeren elektronik cihazlar kabul edilmektedir. Ayrı olarak taşınan lityum piller ise yasaktır.

Tehlikeli ve yasaklı maddeler

Uçuş sırasında herhangi bir tehlike oluşturabilecek maddeler kesinlikle yasaktır. Bu maddeler arasında oksitleyiciler, gazlar, yanıcı ve patlayıcı maddeler, bulaşıcı maddeler, organik peroksitler, aşındırıcılar, zehirli maddeler, radyoaktif maddeler ve manyetik maddeler yer alıyor. 

Silahlar ve silah benzeri eşyalar

Uçaklarda tabanca, av tüfeği, hava tabancaları ve mermiler kesinlikle yasaklı. Mesleği gereği silah taşıyanlar için farklı prosedürler uygulanmakta ve diğer yolcular için ise bu tür eşyaların taşınması mümkün değildir. Ok, yay gibi diğer silah benzeri eşyalar da yasaklı eşyalar arasında yer alıyor. 

Tamir araçları

Yolcu güvenliği için tehlike oluşturabilecek tamir araçlarının el bagajında bulunması yasaktır. Tornavida, çivi, matkap ve çekiç gibi eşyalar bunlar arasında yer alır.

Kendi kendini dengeleyen cihazlar

Büyük boyutlarda lityum pil içeren kendi kendini dengeleyen cihazlar, uçakta taşınamaz. Elektrikli kaykaylar ve benzeri eşyalar bu gruptadır.

Yiyecekler

Uçaklara yiyecek almak yasak değildir, ancak sıvı ve sıvılaşmaya uygun yiyecekler taşınamaz. Katı yiyecekler ise belirli bir miktara kadar yanınıza alınabilir.