Amerika’nın tanınan süt ürünleri üreticilerinden Cabot Creamery, bazı tereyağlarında hijyen riski oluşturabilecek düzeyde koliform bakteri tespit edilmesi üzerine binlerce ürünü piyasadan çekme kararı aldı. 

Geri çağırma işlemi, şirketin ana kuruluşu olan Agri-Mark Inc tarafından gönüllü olarak başlatıldı. Geri çağırma, Cabot Creamery markasına ait 8 onsluk 'Ekstra Kremalı Premium Deniz Tuzlu Tereyağı' ürününü kapsıyor. Ürünler, 9 Eylül 2025 son tüketim tarihine sahip ve 090925-055 parti numarası ile 0 78354 62038 0 UPC kodunu taşıyor. Tereyağları, karton kutular içinde ikili paketler halinde satılıyor.

Öte yandan geri çağırma süreci halen devam ederken, tüketicilerin ilgili parti numarasına sahip ürünleri tüketmemeleri ve satın aldıkları mağazalara iade etmeleri konusunda uyarıldı. 

HİJYEN PROTOKOLLERİNİN İHLAL EDİLDİĞİNE İŞARET EDİYOR 

Koliform bakterileri doğrudan zararlı olmasa da, gıda ürünlerinde tespit edilmeleri hijyen protokollerinin ihlal edildiğine işaret ederken, bu durum E. coli veya salmonella gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek patojenlerin de üründe bulunma ihtimalini bulunduruyor. Aynı zamanda bu bakteriler genellikle toprak, su veya hayvansal atıklardan bulaşır ve üretim sırasında oluşabilecek dışkı kaynaklı kontaminasyonun göstergesi olabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR İÇİN BİR RİSK

University College London'da görev yapan mikrobiyoloji uzmanı Dr. Elaine Cloutman-Green, koliform bakterilerin genellikle insan bağırsağında bulunan bakterilerin genel adı olduğunu belirtirken, “Bu tür bakterilerin gıdada tespit edilmesi, üretim sürecinde dışkı temelli bir kontaminasyonun yaşanmış olabileceğine işaret eder” dedi. Cloutman-Green özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler için bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkast çekti.