PKK’nın üst yapısı, kaçtıkları Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde önce tutuklanmaya, ardından da Almanya’ya iade edilip hapse atılmaya başlandı. PKK’lıların iltica talepleri de artık "Türkiye, Kürtler için tehlikeli ülke değil" diyerek geri çevriliyor. PKK sempatizanları, yeni taktiklere başvurarak, ilgili yasaların değişmesi için Almanya aleyhine gösterilere başladı.

HAVAALANINDA YAKALANDI

Federal Başsavcılığın, Alman Ceza Yasası’nın, "yurt dışındaki suç ve terör örgütlerinin müsadere edilmesi” ile ilgili 129. Madde ve A-B bentlerine dayanılarak PKK’lı teröristlerin iadesini istemesinin ardından, yeni bir gelişme yaşandı.

On yıllardır AB ülkeleri tarafından korunan, gizlenmesine göz yumulan üst düzey PKK’lılar Almanya’ya iade edilmeye başlandı. Daha önce İtalya’da tutuklanan Almanya’da PKK’nın “Güney Sektör” ve “Merkez Sektör” diye adlandırılan bölgelerinde üst düzey yöneticilik yapan Selahattin K., iade talebi doğrultusunda getirildiği Frankfurt Havaalanı’nda yakalanarak 16 Ağustos Cuma günü tutuklandı.

PKK’NIN YÖNETİCİSİ KADROSUNDA

Selahattin K.‘nın 2014 ile 2015 yıllarında Almanya’da PKK kadrosu için çalıştığı, yönetici gibi talimatlar verdiği, uygulattığı, organizasyon ve propaganda işlerini yaptığı belirtildi. Başlangıçta, örgütün belirlediği “Güney Sektör” bölgeleri olan Darmstadt, Frankfurt, Giessen, Mannheim, Nürnberg ve Saarbrücken’de etkili olan PKK’lı elebaşı, daha sonra Bielefeld, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Köln ve Münster Bölgeleri’nde etkili oldu.

SUÇA VE ÖRGÜTE KARIŞMASI YETİYOR

Alman Federal Başsavcılığı, Ceza Yasası’nın 129. Maddesine dayanarak teröristleri, AB üyesi ülkelerde de takip ediyor. AB dışındaki bir ülkede olan terörist, eğer Almanya’da suç işlemiş, yasa dışı örgüt üyesi olmuş ya da Almanya’da yaşayan birine zarar vermişse, yine bu yasaya dayanarak takip edilebiliyor. Yurt dışındaki tutuklamalar da, Almanya’nın talebiyle bu yasaya uygun olarak yapılıyor. PKK’lılar ise sık sık bu yasanın değişmesi için eylemler yapıyor. Aynı yasaya dayanarak birkaç ay öncesine kadar, “PKK yöneticisi, üyesi ya da militanı oldukları” gerekçesiyle Mehmet Çakas, İtalya’dan tutuklanarak Almanya’ya getirilmişti.

PKK’LILAR DAVA AÇIP EYLEM YAPIYOR

Fransa’dan Sabri Çimen, Kıbrıs Rum Kesimi’nden Kenan Ayaz, İsveç’ten Ferit Çelik tutuklanarak Almanya’ya iade edilmişti. Bu ayın başında da Hollanda’da ilk kez bir mahkeme bir PKK’lının Almanya’ya iadesine karar verdi. Serdar Karakoç, Hollanda tarafından tutuklanıp Almanya’ya iade edildi. Belçika da bir PKK’lıyı Almanya’ya iade etti.

Diğer birçok ülkede de iadeleri durdurmak isteyen PKK’lıların açtıkları davalar devam ediyor. Ayrıca Almanya’da da eylemler yapılıyor.

Türkiye'nin de arama listesinde yer alan bu isimlerin Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Ancak son yıllarda PKK, Avrupa'da da haraç toplama, sokak eylemleri ya da örgüte eleman kazandırma faaliyetleri nedeniyle ülkelerin iç huzurunu da hayli bozuyor.