Hem yaşam kalitesini düşüren hem de uykuda ani ölüme yol açabilen uyku apnesi hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Uykuda 10 saniyeden fazla solunum durması olarak tarif edilen uyku apnesi, daha çok erkeklerde görülen bir sorun. Genellikle basit horlama ile karıştırılıp, önemsenmiyor. Ancak felç, kalp krizi, yüksek tansiyona yol açacak kadar tehlikeli olabiliyor.
Bu hastalığa farklı bir şekilde yaklaşan Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sebze, meyve, tahıl ve sert kabuklu yemişlerden zengin bir diyet uygulayanların uyku apnesi açısından çok daha az risk altında olduğunu buldu.
Araştırmacılar, tamamı ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması'na katılan ve yeme alışkanlıkları hakkında sorular soran 14.000 kişiden veri topladı.
Anket katılımcılarından son 24 saat içinde ne yediklerini ayrıntılandırmaları istendi ve cevaplar kaydedildi. Uzmanlar ayrıca vejetaryenleri ve veganları beslenmelerinin niteliği konusunda da sorguya çekti.
Sonuç olarak bilim insanları, bitki bazlı gıdaları tüketenlerin etoburlara kıyasla uyku apnesi yaşama olasılığının yüzde 19 daha az olduğunu buldu.
Baş araştırmacı Dr. Yohannes Melaku, "Bu sonuçlar, uyku apnesi riskini yönetmede diyetimizin kalitesinin önemini vurgulamaktadır. Bu cinsiyet farklılıklarına dikkat etmek önemlidir çünkü bunlar apneli kişiler için kişiselleştirilmiş beslenme müdahalelerine olan ihtiyacın altını çizmektedir." dedi.