Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda mağlubiyet ilanı 80. yılına yaklaşırken, tartışmalı mazisiyle Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı, Doğu Asya'da gerilimlerin odak noktasında. 

Japon devlet ve bürokrasi dünyasının bulunduğu Çiyoda bölgesindeki tapınağın ismi, yerel dilde "barış dolu ülke" anlamına gelse de tarihi yapı, ülkenin "savaş mazisini" anımsatıyor. İlk olarak 1869'da inşa edilen tapınak, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırırken, tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu "kutsal statüde" kabul etmesi tartışmalara yol açıyor. 

KOMŞU ÜLKELERDEN TEPKİ

Tapınak, özellikle ilkbahar, sonbahar başlangıçları ile Japonya'nın mağlubiyetini ilan ettiği 15 Ağustos'un yıl dönümünde, savaşta hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla hem sivil hem de bürokrasi akınına uğruyor. 

Japon İmparatoru için can verilmesine şükran duyulması ve savaşta öldürülen ataların ruhlarına saygı duyulması niyeti taşıyan tapınak gezileri, komşu ülkeler nezdinde diplomatik tepkilere neden oluyor. 

Yasukuni'yi, "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak gören Güney Kore ve Çin yönetimleri, başta başbakan olmak üzere Japon hükümeti temsilcilerinin, tapınağa bağış ve gezilerini protesto ediyor. 

Tapınakta, 22-23 Nisan'da ilkbahar festivali düzenleniyor. Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun makamı adına Şinto inancı tapınağına, festival dolayısıyla saksıda "kutsal Masakaki çiçeği" gönderildi. 

Başbakanlığa yakın kaynaklar, festival kapsamında Başbakan Kişida'nın tapınağı ziyaret etmeyi planlamadığını aktarırken, kabine üyeleri ve milletvekilleri tapınağa ziyaretlerde bulunuyor. 

Son dönemde, Çin ve Güney Kore dahil Asyalı komşularını rahatsız etmekten kaçınmak amacıyla Japonya başbakanlarının tapınağı bizzat ziyaret etmekten kaçındığı aktarılıyor.