Avustralyalı araştırmacılar, günde üç fincandan fazla kahve içen kişilerin yıllar sonra hafıza, muhakeme ve karar verme becerileriyle ilgili sorunlar yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.
Kahve içmeyen veya günde üç fincandan az içenlerin ise bilişsel gerilemelerinin daha yavaş olduğu görüldü.
Daha önce yapılan bazı araştırmalar, kafeinin felç, kalp yetmezliği, kanser ve diyabet riskini azaltmak da dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip olduğunu öne sürmüştü.
Ancak Murdoch Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bulgularının artık çok fazla kahve içmenin de bir anlamı olduğunu gösterdiğini iddia ediyor.
Bazıları ise bu etkinin aşırı miktarda kafein tüketimine bağlı uyku kaybından kaynaklanabileceğini öne sürdü.
Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunulan araştırmada, 60 yaş üstü sağlıklı zihinsel işlevlere sahip yetişkinler incelendi. Katılımcıların çay ve kahve tüketimleri kayıt altına alındı ve sonraki on yıl içinde herhangi bir zihinsel gerileme olup olmadığı haritalandı.
Ankete katılanların yarısından fazlası günde bir ila üç fincan kahve içtiğini, dörtte biri hiç içmediğini ve sadece yüzde 18'i dört veya daha fazla fincan kahve içtiğini söyledi.
Günlük çay tüketimlerine gelince, sadece yüzde 15'i hiç içmediğini söylerken, yüzde 38'i bir ila üç fincan, yüzde 47'si ise dört veya daha fazla fincan içtiğini kaydetti.
Günde üç fincandan fazla kahve içenlerin bilişsel gerileme oranının daha yüksek olduğu görülse de, bu durum bunamadan muzdarip oldukları anlamına gelmiyor; ancak düşünme, öğrenme veya hatırlama konusunda zorluk çekme olasılıkları daha yüksek çıkıyor.