Araştırmacılar, günde 400 miligramdan fazla kafein tüketiminin, insanların kalp atış hızı ve kan basıncının zamanla yavaş yavaş artmasıyla bağlantılı olduğunu buldu. 

Ekip, kafeinin kalp atış hızını ve kan basıncını artırma etkisinin, kan damarlarında ve kalpte aşınma ve yıpranmaya neden olduğunu, bunları zayıflattığını ve hasara uğrattığını düşünüyor.

Bu durumun da eninde sonunda bireyde kalp krizi, felç veya kalp yetmezliği gelişmesine yol açabileceği sonucuna vardılar.

Çalışmanın yazarı Dr. Nency Kagathara, "Otonom sinir sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle düzenli kafein tüketimi, sağlıklı bireylerde hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler olaylara yakalanma riski yaratabilir" dedi.

KARDİYO EGZERSİZİNDEN SONRA ARTIŞ GÖSTERDİ

Hindistan'daki Zydus Tıp Fakültesi ve Hastanesi'nden Dr. Kagathara ve bir grup araştırmacı, bu sonuçlara sağlıklı bir kalbe sahip 92 kişi üzerinde yaptıkları çalışma sonucunda ulaştı.

Her bir katılımcının kalp atış hızı ve kan basıncı, üç dakikalık kardiyo egzersizi yapmadan önce ve yaptıktan sonra ölçüldü. Ayrıca demografik özellikleri ve kafein kullanımları hakkında da bilgi kaydedildi; kahve, çay veya meşrubat tüketip tüketmedikleri gibi. Katılımcıların yaklaşık yüzde 20'si her gün 400 mg'dan fazla kafein tüketiyordu. 

Günde 400 mg'dan fazla tüketen kişilerin genel olarak kan basıncının ve kalp atış hızının yükselme olasılığı ve üç dakikalık kardiyo seansını tamamladıktan sonra anlamlı derecede daha yüksekti. 

Dr. Kagathara, "Bu riskler hakkında farkındalığın artırılması, herkesin kalp sağlığını iyileştirmek için hayati önem taşıyor" dedi.