Araştırmacılar, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler yemenin vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar verebileceğini buldu.

Zihinsel olarak stresli bir dönemden önce yağ oranı yüksek gıdaların tüketilmesi, yetişkinlerde beyne oksijen gitmesini azaltabilir ve damar fonksiyonunun zayıflamasına neden olabilir.

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi'nde yapılan çalışmada yer alan Rosalind Baynham, “Strese girdiğimizde vücutta farklı şeyler oluyor, kalp atışlarımız ve tansiyonumuz artıyor, kan damarlarımız genişliyor ve beyne giden kan akışı artıyor. Ayrıca, damar fonksiyonunun bir ölçüsü olan kan damarlarımızın esnekliğinin zihinsel stres sonrasında azaldığını da biliyoruz. Stres altındayken yağlı yiyecekler tüketmenin damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azalttığını bulduk." dedi.

18-30 yaş arası katılımcılarla çalışan ekip, yağ tüketiminin hem stres atağı sırasında hem de sonrasında ruh hali üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu tespit etti.

Frontiers in Nutrition and Nutrients dergisinde yayınlanan araştırma ayrıca, daha sağlıklı gıdaların, özellikle de kakao, çilek, üzüm, elma ve diğer meyve ve sebzeler gibi polifenoller açısından zengin olanların tüketilmesiyle, damar fonksiyonundaki bu bozukluğun tamamen ortadan kaldırılabileceğini gösterdi.

Açıklamalarına devam eden Baynham, “Dünya şu anda inanılmaz derecede stresli bir yer ve savaş ya da yaşam maliyeti krizi gibi dış faktörler olmasa bile stres hepimizin başa çıkması gereken bir şey.”

“Yani, bir dahaki sefere büyük bir toplantıda olduğunuzda ya da bir iş görüşmesine katıldığınızda, belki bedava bisküvilere karşı koymayı deneyebilir ve bunun yerine biraz meyve yemeyi tercih edebilirsiniz.” dedi.