Soğuk kış aylarında, özellikle kasım ve aralıkta bazı meyve ve sebzelerin tüketilmesinin çevreye olan etkileri nedeniyle dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarı yapıldı. Karbon emisyonları konusunda uzmanlaşan akademisyenler, bu dönemde kaçınılması gereken yiyecekleri sıralarken bu yiyecekler arasında taze domates, marul, kuşkonmaz ve çilek gibi ürünler bulunuyor. Özellikle bu gıdaların büyük bir kısmı, dünya çapında uçakla taşınıyor ve bu da ciddi miktarda karbon emisyonuna yol açıyor.
“Muzlar Ne Kadar Kötü?” kitabının yazarı Mike Berners-Lee, karbon emisyonlarını azaltmak isteyenlerin özellikle tatil dönemlerinde daha çevre dostu tercihler yapmaları gerektiğini belirtti. Berners-Lee, "Mevsimsel ve yerel ürünlere yönelin, uçakla taşınan yiyeceklerden kaçının" diyerek, kışın meyve ve sebzelerin çoğunun sera veya hava yolu ile taşındığına dikkat çekti.
Soğuk hava koşullarında yetişmeyen bu ürünler, genellikle uçakla taşınmak zorunda kaldığı için çevreye büyük zarar veriyor fakat bunun yerine raf ömrü daha uzun olan gıdalar gemi ile taşınabiliyor ve bu yöntem, uçak taşımacılığından çok daha düşük karbon emisyonuna yol açıyor.
YEREL GIDALARI TERCİH EDİN
Berners-Lee, mevsimsel ürünlerin tercih edilmesinin, örneğin ocak ayında İngiltere'de domates, marul, kuşkonmaz ve çilek gibi ürünlerin yerine yerel olarak yetişen gıdaların tüketilmesinin bir İngiltere ev halkının yıllık karbon emisyonunu yüzde 10 kadar azaltabileceğini ifade etti.
Kitapta, karbon emisyonlarının önemine değinen Berners-Lee, türümüzün, doğrudan karşılaştığı çevresel etkileri daha kolay kavrayabildiğini fakat küresel çapta yapılan eylemlerin sonuçlarını gözümüzde canlandırmanın zor olduğunu belirtti.
Bazı bahçıvanlar, kasım ayında bile sera koşullarında domates yetiştirebiliyor fakat karbon ayak izi sıfır olan bir durumdur. Kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz domatesler, çevre dostu olma açısından önemli olurken olgunlaşmamış yeşil domatesleri pencere kenarında bir kaseye koyarak, doğal güneş ışığında olgunlaşmalarını sağlayabilirsiniz.