ABD’deki Tufts Üniversitesi'nden araştırmacılar, az miktarda et veya süt ürünü tüketmenin kadınlarda sağlıklı yaşlanmayı destekleyebileceğini buldu.

Otuz yıl boyunca 48.000'den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, çoğunlukla sebze ve fasulye gibi bitkisel protein kaynakları tüketen, ancak az miktarda hayvansal protein tüketen kadınların yaşlandıkça daha sağlıklı olma ihtimalinin yüzde 46 daha fazla olduğu görüldü.

Ekip, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve bilişsel gerileme bulgularının da azaldığını buldu.

Bu çalışma, son yıllarda hayvansal proteinin, çoğunlukla bitkisel bazlı bir diyette bile, kronik hastalıklardan korunmak için çok önemli olduğunu öne süren pek çok çalışmadan biri.

Araştırmanın başından isim olan Tufts Üniversitesi'nden gıda bilimcisi Dr. Andres Ardisson Korat, "Orta yaşlarda proteininizin büyük bir kısmını bitki kaynaklarından ve az miktarda hayvansal proteinden almak, ileri yaşlarda iyi bir sağlığa ve iyi bir hayatta kalmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor." dedi.

KADINLAR HAKKINDAKİ VERİLER İNCELENDİ

Veriler, 1984'ten 2016'ya kadar kadın sağlık çalışanlarını takip eden Harvard Üniversitesi Hemşire Sağlığı Araştırması'ndan toplandı.

Araştırmanın başlangıcında kadınlar 38 ila 59 yaşları arasındaydı ve önceden herhangi bir fiziksel ya da zihinsel sağlık sorunları yoktu.

Ekip her dört yılda bir, katılımcılardan hangi protein kaynaklarını yediklerine ilişkin kendilerinin bildirdiği anketler topladı.

Daha sonra 11 kronik hastalığa yakalanmayan veya fiziksel ya da zihinsel sağlığı daha kötü olan kadınların diyetlerini, bu hastalığa sahip olanların diyetleriyle karşılaştırdılar.

Proteinlerinin çoğunu bitkisel kaynaklardan (sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye ve makarna dahil) alan kadınların yaşlandıkça sağlıklı olma olasılıkları yüzde 46 daha fazlaydı.

Bu kişilerin, aralarında kalp hastalığı, felç, böbrek yetmezliği, kanser ve Parkinson'un da bulunduğu 11 kronik hastalıktan kurtulma olasılıkları da daha yüksekti.

Ancak çoğunlukla hayvansal protein (sığır eti, tavuk, süt, balık ve peynir) tüketenlerin yaşlandıkça sağlıklı kalma olasılıkları ise yüzde altı azaldı.