Yapay zekanın büyük babası, İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren bilim insanın bu zamana kadar gizli kalan belgeleri, imha edilecekti.

Şimdi sonra anda kurtarılan bu belgeler, 17 Haziran'da milyonlarca TL'den başlayarak açık arttırmaya çıkacak.

Alan Turing'in gizli kalmış belgeleri,İngiltere’de bir çatı katında yıllarca saklı bulundu. Belgelerin arasında Turing’in 1939 tarihli doktora tezinin imzalı bir kopyası ile 1937’de yayımlanan ve bilgisayar çağının ilk programlama kılavuzu olarak kabul edilen “İşlenebilen Sayılar Üzerine” kitabı da bulunuyor.

EN İYİ DOSTUNUN EVİNDEN ÇIKTI

Belgeler, Turing’in annesi Ethel tarafından, ünlü kod bilimcinin yakın dostu olan  matematikçi Norman Routledge’a hediye edilmişti.

Routledge, aralarında yazar E.M. Forster’a ait mektupların da bulunduğu bu nadir belgeleri hayatı boyunca sakladı.

Ölümünün ardından evi boşaltıldığında belgeler, bir akrabası tarafından çatı katına kaldırıldı.

Yıllar sonra, ailesi tarafından neredeyse kağıt imha makinesine gönderilecek bu belgeler, “Routledge Buluşması” adlı aile toplantısında yeniden gün yüzüne çıktı.

'EN ÖNEMLİ ARŞİV'

Açık artırmayı düzenleyen Rare Book Auctions yöneticisi Jim Spencer, bu koleksiyonun kariyeri boyunca karşılaştığı en önemli arşiv olduğunu söyledi.

Spencer, “Bu sade görünümlü akademik belgeler, modern dijital bilişimin ve bilgisayar biliminin temellerini oluşturuyor. Son aylarda bu belgeleri araştırmak ve kataloglamak bana Turing’in neredeyse insanüstü olduğunu düşündürdü” dedi.

Spencer, belgelerin uzaylı uygarlığın diliyle karşılaşmış hissi yarattığını belirtti. Arşivde, Turing'in ölmeden iki yıl önce yazdığı kitaplar da bulunuyor.

Bunların yanında Turing’in annesi Ethel’in 1956 yılında yazdığı el yazısı mektup da belgelerin arasında bulunuyor. 

Mektubunda “Alan hakkında çok fazla materyalim var çünkü altı yaşından beri onun büyük işler başaracağını anlamıştım” ifadeleri yer alıyor. Spencer, bu mektubun arşivin değerine değer kattığını belirtiyor.