Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende; Malatya Valisi Seddar Yavuz, İnönü Vakfı Başkanı Gülsüm Bilgehan, çok sayıda üniversite rektörü, akademisyen ve davetli hazır bulundu.

"ÜNİVERSİTELERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’daki iki üniversitenin de büyük zarar gördüğünü belirten Özvar, “Deprem bölgesindeki öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan sağladık. Özel öğrencilik ve kayıt dondurma gibi haklar da tanındı. Ayrıca, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da görev yapan akademik personelin geliştirme ödeneği oranı 18 ay süreyle yüzde 250’ye çıkarıldı. YÖK olarak bütün imkanlarımızla depremzede üniversitelerimizin yanındayız” dedi.

İsrail’in Gazze’deki saldırılarına dikkat çeken Özvar, savaş ve kriz ortamlarında eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kalan öğrencilere kapılarını açtıklarını belirtti. “Gazze'den gelen öğrencilerimiz Türkiye’de eğitimlerine devam ediyor. Sudan’daki iç karışıklıklar nedeniyle eğitimini sürdüremeyen öğrenciler, Malatya, Niğde ve Konya’daki üniversitelerde misafir ediliyor. Aynı zamanda Suriye’den gelen öğrenciler de benzer şekilde üniversitelerimizde ağırlanıyor,” dedi.

Özvar, ayrıca üniversitelerinden atılma riski taşıyan veya atılmış olan uluslararası bilim insanları ve öğrenciler için de Türkiye’nin bir güvenli liman olduğunu vurguladı.

'80 PROGRAM AÇILACAK'

Konuşmasında geleceğin mesleklerine dair planlarını da paylaşan Özvar, yapay zekâ odaklı programların 20 üniversitede açıldığını, bu yıl itibarıyla bu sayının 80’e çıkarılacağını açıkladı. “Ayrıca tarım ve sağlıkta dijitalleşmeye yönelik yeni lisans ve ön lisans programlarını da devreye alacağız. İnönü Üniversitesi’nden de bu alanda öncü çalışmalar bekliyoruz” diyerek, üniversiteleri bu yeni döneme hazırlanma konusunda teşvik etti.