Borçlanma maliyetleri yükseldi ve hükümetler trilyonlarca dolar değerindeki işletmeleri desteklemek için pandemi döneminden kalma önlemleri azalttı. Bu da gelişmiş ekonomilerin çoğunda şirket iflaslarını çift haneli oranlarda artırdı.

Analistler, artan iflas oranlarından en çok zarar gören sektörlerin ulaşım ve konaklama olduğunu söyledi.

KÜRESEL İFLAS DALGASI

Mahkeme verilerine göre, ABD'deki şirket iflaslarının sayısı eylül ayına kadar olan 12 aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı.

Eurostat'a göre, AB genelinde kurumsal iflaslar eylül ayına kadarki dokuz aylık dönemde yıllık yüzde 13 artarak son sekiz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da da iflaslar Ocak-Eylül döneminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 arttı.

Ulusal istatistik ofislerine göre, Fransa, Hollanda ve Japonya'da da iflaslar ekimde ayında bir önceki yıla göre yüzde 30'dan fazla arttı.

OECD de  Danimarka, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere bazı ülkelerde kurumsal iflas oranlarının 2008-09 küresel mali krizi sırasındaki seviyeleri aştığını kaydetti.

IMF'nin 2020 ve 2021'in ilk dört ayına ilişkin tahminlerine göre, şirketler ve hane halklarına yönelik 10 milyar doları aşan devasa hükümet destek programları sayesinde işletmeler pandeminin tetiklediği sert düşüşleri atlattı. Ancak o zamandan bu yana paketler büyük ölçüde geri çekildi.

İFLASLARIN ARTACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Alman finansal hizmetler şirketi Allianz, küresel iflas büyüme oranlarının 2023'te yüzde 6 arttıktan sonra gelecek yıl yüzde 10'a ulaşacağını tahmin ediyor.

Derecelendirme kuruluşu Moody's ise ekim ayına kadarki 12 aylık dönemde yüzde 4,5'e ulaşan küresel spekülatif dereceli temerrüt oranının 2024 yılında da artmaya devam etmesini ve tarihsel ortalama olan yüzde 4,1'in üzerine çıkmasını bekliyor.

MALİYET ARTIŞLARI DA TETİKLEDİ

Capital Economics'in baş ekonomisti Neil Shearing'e göre, Covid döneminde devlet desteğiyle ayakta kalan zombi şirketlerin çöküşünün yanı sıra daha yüksek faizler de bu eğilimi körükledi.

Shearing, borç ödeme maliyetinin artması ve pandemi desteğinin geri alınmasının yanı sıra özellikle enerji yoğun sektörlerde yüksek enerji faturaları gibi gerekçelerin iflasları desteklediğini belirtti. .

Shearing, merkez bankalarının faiz artışlarının zirveye ulaştığı tahmin edilse bile, birçok işletmenin önümüzdeki aylarda daha yüksek oranlarla borçlarını yeniden finanse etmek zorunda kalacağı için bu eğilimin devam edeceği konusunda uyardı.

ZOMBİLERİN KAPANMASI ETKİLİ OLDU

Varlık yöneticisi Hargreaves Lansdown'da kıdemli yatırım analisti olan Susannah Streeter, artışın kısmen zombi şirketlerin kapanmasından kaynaklandığını belirtti.

Streeter, "Para politikasındaki hızlı sıkılaşmanın yeni kurulan şirketleri ve KOBİ'leri de uçurumun kenarına iteceği ve bunun büyüme için daha uzun vadeli sonuçları olabileceği endişesi var" dedi.