Sudan’da 1 milyon dönüm arazi kiralayıp tarım ve hayvancılık yapma hayali fiyaskoyla sonuçlanırken, aynı alanda diğer projeler olan Nijer ve Venezuela’da da tarımsal üretimden vazgeçiliyor. Bu iki ülkede de toprak kiralanıp Nijer’de yem, Venezuela’da ise buğday üretimi yapılacaktı.

GÜNDEME GELDİ FAKAT...

Türkiye’nin yurtdışında tarım yapma projeleri 2013 yılında başladı. AKP iktidarı önce Sudan’da 780 bin 500 hektar tarım arazisini 99 yıllığına kiralamak istedi. Ortak şirket kuruldu yöneticiler atandı maaş bağlandı. Dönemim Bakanı Bekir Pakdemirli Sudan’a gidip vaadlerde bulundu. Bakan ancak bu proje hiçbir zaman hayata geçmedi. Şirket de 1 Aralık 2023’te tasfiye edildi. 10 yıllık Sudan macerası hüsranla sonuçlandı.

Daha sonra benzer bir durum Nijer ve Venezuela’da da yaşandı. Nijer’de kiralanacak arazide yem bitkileri üretilecekti. Dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou’la görüşmeler yaptı ve yem üretimi gündeme geldi. Ancak bu proje de hayata geçemedi.

Venezuela’da ise Devlet Başkanı Maduro ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Haziran 2022’deki görüşmelerinden sonra dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bu ülkede buğday üreteceklerini söyledi. Kirişçi Venezuela’da helikopterle arazileri de gezdi. Ancak bu proje de hayata geçemedi. Yurtdışında tarımsal üretimin 3 ülkede yapılması hedeflenirken 3’ü de fiyasko oldu.