Geçtiğimiz aylarda Hint Okyanusu kıyılarında yürüyüş yapan bir balıkçı, dalgaların getirdiği tuhaf bir topağa rastladı. İlk bakışta deniz köpüğünü andıran bu buluntu, detaylı incelendiğinde akamber (ambergris) olduğu ortaya çıktı. 

Uzmanlar, yaklaşık 3 kiloluk topağın on binlerce dolara alıcı bulabileceğini söyledi.


Akamberin yüksek değeri kaçakçıların da iştahını kabartıyor

BALİNALAR, MÜREKKEP BALIĞINI YERSE...

Akamber, ispermeçet balinası (kaşalot) adlı dev deniz memelilerinin sindirim sisteminde üretiliyor. Balinalar, mürekkep balığı gibi sert gagalı avlar tükettiklerinde, sindirim zorluğunu gidermek için salgıladıkları koruyucu madde zamanla akambere dönüşüyor. Yeterince katılaşan bu topağı balina, dışkı ya da kusma yoluyla vücudundan atıyor. Dalgalar ise bu esrarengiz ‘mucizeyi’ dünyanın farklı kıyılarına taşıyor.

KOKUSUYLA ENDÜSTRİNİN GÖZDESİ

Nadirliği ve koku üzerindeki etkisi nedeniyle akamber, lüks parfümlerde “fiksatif” olarak kullanılıyor. Kokunun kalıcılığını artıran, ona yumuşak, sıcak bir ton katan akamberin yerini sentetik alternatifler alsa da, doğal akamber hâlâ parfümcülerin arayıp da bulamadığı bir hazine olarak görülüyor.

YASADIŞI DEĞİL ANCAK SORU İŞARETLERİ VAR

Piyasa değerinin yüksekliği, akamberi maceracı ruhlar için cazip kılsa da, bu durum zaman zaman etik ve çevresel tartışmaları da beraberinde getiriyor. Balinaları direkt avlamayı gerektirmediği için yasal sayılan akamber ticareti, yine de türün korunması noktasında akıllara soru işaretleri getiriyor. Çoğu ülkede koruma altında bulunan ispermeçet balinaları, ekosistemin kritik oyuncuları arasında yer alıyor.