Dünyada Z Kuşağı toplumsal hayatta giderek daha fazla öne çıkarken genç kadın ve erkekler arasında büyüyen siyasi görüş farklılıkları da dikkat çekiyor.
Financial Times gazetesinde yayınlanan bir yazıda, 1990'lar ve 2010'lar arasında doğan Z Kuşağı'nda kadın ve erkekler arasındaki sağ-sol ayrımının giderek belirgin hale geldiğine dikkat çekildi. Cinsiyetlerin siyasi yönelimleri üzerine çalışan Stanford Üniversitesi'nden araştırmacı Alice Evans, 30 yaş altı kadınların liberalizme yönelirken aynı yaş grubundaki erkekler arasında muhafazakar görüşlerin güçlenmesinin birçok ülkede görülen bir trend olduğunu söyledi.
ABD'de Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre 18-30 yaş arası kadınların liberal görüşlere sahip olma olasılığı erkek yaşıtlarına göre yüzde 30 daha fazla.
Benzer bir eğilimin görüldüğü Almanya ve İngiltere'de de muhafazakar erkek-ilerici kadın ayrımı giderek büyüyor. Polonya'da genç erkeklerin yarısından fazlası aşırı sağcı partileri desteklerken aynı yaştaki kadınlarda bu oran yüzde 20'den az.
FEMİNİZMİN ETKİSİ
Avrupa dışındaysa cinsiyetler arası ideolojik farkların daha da yüksek olması dikkat çekiyor. Örneğin Güney Kore ve Çin gibi ülkelerde de genç erkekler muhafazakarlığa yönelirken genç kadınlar daha liberal görüşleri tercih ediyor. Birçok ülkede yapılan anketlere göre kadınlar göç gibi konularda daha ılımlı, erkeklerse daha katı görüşleri benimsiyor.
Financial Times, bu farkın oluşmasında MeToo hareketinin ve feminist görüşlerin güçlenmesinin etkili olduğuna dikkat çekti. Birçok ülkede evlenme ve doğum oranlarındaki hızlı düşüşün de bu durumun bir yansıması olduğu kaydedildi.
Haberde, bu durumun gelecekte siyasetin şekillenmesinde önemli bir kriter haline gelebileceği yorumu da yer aldı.