Muğla'da zeytin hasat dönemi yaklaşırken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytinyağı üreticileri için bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıya il genelindeki zeytinyağı fabrikaları, üreticiler ve sektör paydaşları katıldı. Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, "Muğla, Bakanlığımızın sağladığı teşvik ve destekler sayesinde kaliteli zeytinyağı üretimi ile dış ticarette önemli bir argümana daha kavuştu. Bugün, şehrimizin adıyla ‘marka’laşan zeytinyağlarını dünyanın pek çok ülkesine göndermenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün konferans salonunda gerçekleştirilen "Zeytinyağı İstişare Toplantısı"nda gıda hijyeni ve iyi uygulama kuralları hakkında bir sunum yapıldı. Toplantıya üreticiler ve işletmelerin yanı sıra kurum müdürleri ve STK temsilcileri de katıldı.

ZEYTİN AĞAÇLARI VE ÜRETİMİNDEKİ GELİŞMELER

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerine göre Muğla’da yaklaşık 19.7 milyon adet zeytin ağacı bulunduğunu ve 175 bin ton dane zeytin üretimi yapıldığını belirten Barış Saylak, özellikle organik ve iyi tarım uygulamalarının zeytin üretiminde yaygınlaşmasından memnun olduklarını ifade etti. Muğla genelinde 2023 verilerine göre 762 üretici 55 bin dekarlık alanda organik tarım yaparken, 116 üretici 14 bin dekarda iyi tarım uygulamaları ile üretime devam ediyor. Saylak, bu uygulamaların üreticiler arasında giderek yaygınlaştığını ve Muğla’nın kaliteli üretim modeline geçiş yaptığını vurguladı.

Saylak, zeytin yetiştiriciliğinin kadim bir kültür olduğu Muğla’da kaliteli zeytinyağı üretimi için önemli adımlar atıldığını söyledi. Yağlık zeytin üretiminde Türkiye ikincisi olan Muğla, sofralık ve yağlık toplam üretimde dördüncü sırada yer alıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla genelinde zeytin ağaçlarının verimliliğini artırmak ve kaliteyi iyileştirmek amacıyla çeşitli çalışmalar başlattı.

VERİMSİZLİK PROJELERİ VE DESTEKLER

Barış Saylak, "Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunlarının Giderilmesi Projesi" ile Menteşe, Yatağan, Milas ve Bodrum’da 54 çiftçi ile 455 dekarlık alanda bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Proje kapsamında erken uyarı sistemleri kuruldu ve verimliliğin artırılması için çeşitli adımlar atıldı. Ayrıca, kuraklık etkilerini azaltmak amacıyla 400 dekarlık alan için 2.350 kg kaolin kili dağıtıldı.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİNE TAM DESTEK

Muğla’da zeytinyağı kalitesini artırmak amacıyla 2019 yılında başlatılan "Zeytinyağı Kalite Yarışması" bu yıl beşinci kez düzenlendi. Yarışma sayesinde 2019-2024 yılları arasında 50 zeytinyağı markası oluştu. Saylak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kırsal kalkınma destekleri kapsamında zeytin ve zeytinyağı üreticilerine verdiği desteklerin sürdüğünü belirtti. 2006-2024 yılları arasında 38 projeye 24.5 milyon TL hibe ödemesi yapılırken, 346 kişiye istihdam sağlandı.

Toplantının sonunda, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Cankan Arık tarafından katılımcılara bilgilendirici sunumlar yapıldı.