Saygı ÖZTÜRK

Ankara’da asker servislerinin kalktığı sırada bombalı araç patladı, 28 vatandaşımız hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. TBMM, Başbakanlık, bakanlıklar, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkların bulunduğu bölgeye “kalpgah” adı veriliyor.

Güvenlik önlemlerinin üst seviyede tutulması gereken bu bölgede, önce askerlerin kendi güvenlik önlemlerini uygulaması kaldırıldı, ardından askeri bölgede polis önlemleri azaltıldı. Bunu fırsat bilen teröristler, eylemini kuvvet komutanlıklarının yanında gerçekleştirdi.

‘ASKER ORTADA FAZLA GÖZÜKMESİN’ DİYE...

Ankara’da, asker servis araçlarının geçiş güzergâhında, üç yıl öncesine kadar, Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) protokolü çerçevesinde askerler kendi önlemlerini alıyordu. Merkez Komutanlığı bünyesindeki komandolar, özellikle Güneydoğu’da operasyonların yoğunlaştığı dönemde alt-üst geçitlerde, kritik kavşaklarda, servislere iniş-binişlerde çevre güvenliğini sağlıyordu. Özellikle kuvvet komutanlıkları bölgesinde güvenlik nedeniyle trafik de kısa süreli olarak “güvenli geçiş” için kesiliyordu. Teröristlerin muhtemel saldırılarına karşı askerlerin mesai saatleri de sıkça değiştiriliyordu. Bazı günler son anda mesai erken başlatılıyor, erken bitiriliyor, bazı günlerde ise çıkış saati erkene ya da daha geç bir saate alınıyordu. Askerlerin kullandığı servis araçları askeri birliklere aitti. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından ihale yoluyla hizmet satın alınmaya başlandı. Özellikle Balyoz Davası sürecinde askerin dışarıya çıkmasından rahatsızlık duyuldu ve güvenlik polise devredildi. Ancak, polis sayısının yetersiz olması gerekçe gösterilip servis araçlarının geçtiği kritik bölgelerde uzun süredir önlem alınmıyor.


ÇÖZÜM SÜRECİNDE ÖNLEMLER RAFA KALKTI

“Çözüm süreci” olarak nitelendirilen dönemde, Güneydoğu’da teröristlere karşı mücadele edilmemesi ve teröristlerin de güvenlik birimlerine dönük eylem yapmamasının, önlemlerin büyük ölçüde esnetilmesine neden olduğunu belirten bir yetkili SÖZCÜ’ye şunları söyledi:
“Daha önce terör olayları arttığında, askeri birliklerde, servislere iniş-binişlerde, toplanma yerlerinde sıkı önlemler alınıyordu. Şimdi Güneydoğu’da operasyonlar sürmesine rağmen, Kalpgah’ta bile gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı. 28 kişinin ölmesi de bunun sonucudur.”
Türkiye’nin kalbi olan bölgede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığında yapılan güvenlik toplantısında da gündeme getirildi. Bölgede yeni bir güvenlik konseptine geçilmesi öngörüldü. Genelkurmay, Emniyet, Jandarma, MİT ortak çalışma yapacak ve önlem paketi belirlenecek.