Türkiye'ye büyükelçi göndermeme kararı alan Hollanda yeni bir skandala daha imza attı. Hollanda'da 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanıyan bir önerge, parlamentonun alt kanadı Tweede Kamer'de yapılan oylamayla kabul edildi. Tüm büyük partilerin desteğini alan önerge, 3'e karşı 142 oyla parlamentonun alt kanadından geçti.

Kabul edilen önerge, Hollanda parlamentosunun "Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını" teklif ediyordu.

Söz konusu önergeyle ilgili açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, hükümetin "Ermeni soykırımı sorununu" tartışmaya devam edeceğini ve bu konudaki "itidalli tutumunu sürdüreceğini" belirtti. Hollandalı bakan, "Kabine, bu konuda Tweede Kamer'in yolunu izlemeyecek" dedi.

ANKARA'DAN SERT TEPKİ

[old_news_related_template title="Utanmazlardan çağrı... Ermeni lobisinden Türkiye'ye karşı açıklamalar" desc="ABD'de İsrail lobisiyle birlikte güçlü bir konumda olan Ermeni lobisi dün harekete geçti. ABD siyasi kulislerinde büyük bir etkisi olan ANCA, 2018 planlarını açıkladı. Örgüt, Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunarak ABD Başkanı Trump'a saçma çağrılarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/trumptepki.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/utanmazlardan-cagri-ermeni-lobisinden-turkiyeye-karsi-aciklamalar-2169613/"]

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Hollanda Temsilciler Meclisi’nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığ'nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma gözyuman bir ülkenin meclisinin aldığı sözkonusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur.

Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır.

Diğer yandan, Hollanda Hükümeti’nin, Temsilciler Meclisi’nin soykırıma ilişkin değerlendirmesini uygulamayacağı ve Erivan’da düzenlenen anma törenlerinde temsil edilmenin olayların soykırım olarak kabul edildiği anlamına gelmeyeceği yönündeki açıklamasını not ediyoruz."