Günümüzde bilgisayar ve bilgisayar teknolojilerinin yaşamımızın her alanında kapladığı yerin artmasına paralel olarak, web tasarım, program yazılımı ve android uygulamaları, mobil uygulamalar, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik yazılım ve hizmet işi ile iştigal edenlerin sayısı oldukça fazla sayılara ulaştı.

Bugünkü yazımızda yukarıda bahsettiğimiz deyim yerinde ise klavye başında yapılan işlemlerin vergisel yönünü dikkatlerinize sunmak istiyorum.

PROGRAM YAZILIMI ÇALIŞMALARI SERBEST MESLEK KAZANCIDIR

Bilgisayar program yazılımı çalışmalarından elde edilen kazancın, yapılan faaliyetin ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hakim olmaksızın şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanarak kendi nam ve hesabına yapılması halinde, Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazancına ilişkin genel hükümlerine göre gelir vergisine tabi tutulması gerekmekte olup, bilgisayar program yazılımı yapanlara ödeme yapanların Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinde sayılanlar kapsamında olması durumunda, anılan maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendini (b) alt bendi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapmaları gerekmektedir.

Web tasarım çalışmaları ile var olan programları kullanmak ve bilgisayar programlarını müşterilerin kullanabileceği duruma getirme şeklinde yapılan android uygulamaları, mobil uygulamalar sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik yazılım çalışmalarından elde edilen kazançların ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerden doğan kazancın da Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hükümleri çerçevesinde vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 227’nci maddesi gereğince, bu Kanun’a göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburi olduğundan, ticaret erbabınca Kanun’un 229’uncu maddesine göre satılan emtia veya yapılan iş karşılığında, müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere müşteriye ticari bir vesika olarak fatura düzenlenmesi, 177’nci maddede 6 bent halinde sayılan şartlardan birinin taşınması halinde bilanço esasına göre, aksi takdirde işletme hesabı esasına göre defter tutulması gerekmektedir. Bu durumda satılan emtia veya yapılan iş karşılığında fatura düzenleneceği aşikardır.

15szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Program yazılım faaliyetleri serbest meslek kazanç istisnasından faydalanabilir mi?


193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65 ve 66’ncı maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazanç serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.

Aynı Kanun’un 18’inci maddesinde ise, “Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanmak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden müstesnadır. Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.
Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez. Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanun’un 94’üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur” hükmü yer almaktadır.

Bilgisayar programı yazılımı ya da bilgisayar oyunları ile ilgili yapılan çalışmaların eser niteliğinde olup olmadığının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurularak; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre kanunun 13. maddesi çerçevesinde eser olarak kayıt ve tescil ettirilmesi ve Vergi Dairesi Başkanlığı ya da Defterdarlıklar’a istisnadan faydalanmak için yapılacak başvurulara eklenmesi gerekmektedir.

Bilgisayar program yazılımı, bilgisayarda oynanan oyun yapan ve bunu eser haline getirenler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge alanların yarattıkları bu ürünlerin satışı, devri, temlik edilmesi, kiralanması, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında elde edecekleri hasılata münhasır olmak üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanmaları mümkün olacaktır. Bu durumda, söz konusu istisna kapsamında bulunan çalışmaların tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca satın alınması halinde bilgisayar program yazılımcılarına yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifati yapılacak ve istisna kapsamında kalan bu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyecek, diğer kazançlar için beyanname verilmesi durumunda ise bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir.