Müzik dünyasında video portalı Youtube şoku yaşanıyor. Youtube, şarkıcılarımızın 261 milyon görüntülenme rakamını sahte bularak sildi.

Türkiye'den yüzlerce şarkıcıya Youtube'da sahte görüntüleme rakamı iddiası. Dünyanın en büyük video izleme sitesi Youtube'un MÜYAP'a (Müzik Yapımcıları Birliği) ait kanalındaki 261 milyon izlenme rakamını sahte bularak sildiği iddiası müzik dünyasını karıştırdı. Ali Eyüboğlu'nun yazdığı yazıda tubefilter.com sitesinin açıklamasına göre yakın zamana kadar dünyada izlenme sayısıyla ikinciliğe kadar çıkan MÜYAP ilk 100'e giremedi. Tubefilter.com, liste dışı kalma nedeninin "Youtube, yaptığı denetim sonunda MÜYAP?'ın 261 milyon görüntülemesini gerçek indirme ya da görüntüleme olmadığı gerekçesiyle sildi. O yüzden MÜYAP sıralamaya giremedi." diye açıkladı. YoutubeTürkiye ofisi, silme açıklaması yapan tubefilter.com sitesinin kendileriyle ilgili olmadığını, konuyu incelediklerini silme iddiasının doğruluğunun ve çerçevesinin en kısa sürede açıklanacağını belirtti.

Skandalla ilgili neler söylediler

Bülent Seyhan (Seyhan Müzik sahibi-MÜYAP Yönetim Kurulu Üyesi): "Youtube bize daha önce ünsüz 3 sanatçıya ait videolardaki 2 milyon civarı izlemenin gerçek dışı olduğunu belirterek sildiğini açıklamıştı. Yeni durumla ilgili cevap bekliyoruz. Kendi sanatçım da olsa açıklayacağım, bu işi havada bırakmayacağım." dedi.

Kayahan: Doğruluk oranı çok büyüktür. Yıllardır bu cephede çok şey oluyor. 'Artık uyanalım' diyorum. Artık farkına varmak zamanıdır. Kimin yaptığı önemli değil menfaati kimin sağladığına bakın.

Samsun Demir (DMC Genel Müdürü): MÜYAP, gerekli adımı attı. Youtube ile yazışmalar başladı. Görüntülemelerde spekülasyon yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa kimler tarafından yapıldığı ortaya çıkacaktır. Youtube'un yapacağı açıklamayı bekliyoruz.

Bülent Forta (MÜYAP Başkanı): Youtube'a yazı gönderdik. Söz konusu iddialarda yer aldığı gibi MÜYAP'ın 261 milyon adet görüntülenmesinin gerçek indirme veya görüntüleme olmadığı gerekçesiyle silindiğinin doğru olup olmadığını sorduk. Cevabı bekliyoruz. Eğer söz konusu iddialar doğruysa, kimlerin görüntülemesinin gerçek olmadığı da ortaya çıkacaktır. Bu durumda görüntülemelerinde spekülasyon olanlara verilen paralar geri alınacaktır. Biz de MÜYAP olarak kişileri haysiyet divanına veririz.

Polat Yağcı: (Poll Production)
Yaşananlar kafa karıştırıcı ve üzücü. Sektör zaten kan kaybederken bir de bunları yaşıyor olmamız endişe verici. İddialar doğruysa birileri, birilerinin hakkını yemiş olacak. Bunu yapanlar mutlaka tespit edilmeli ve kesinlikle açıklanmalı. Dijital ortam ne yazık ki her yönüyle hâkim olduğumuz bir ortam değil henüz. Bu yüzden manipüle edilebilir durumda. Öyle ki, rakibiniz de sizin izlenme dinlenme oranınızı artırıp, sizi bu döngüye çekmek isteyebilir. Bunu yapanlar IP yoluyla saptanmadıkça sonu gelmez.

Deniz Erdem(Avrupa Müzik Sahibi):
Sektör olarak Youtube'u elbette çok önemsiyoruz. Youtube ile yapılacak olan görüşmeler sonrasında işin aslı ortaya çıkacaktır. Spekülasyon varsa kimlerin yaptığı açıklanacaktır.

BİN TIK 1 TL

Youtube'un videolardaki reklamların gelir paylaşımı uygulamasına göre video sahibi bin izleme karşılığı yaklaşık 1 TL gelir elde ediyor.

2012'de Youtube MÜYAP
kanalında en çok izlenen 10 klip

1- Murat Dalkılıç (Bir Güzellik Yap): 24.343.395
2- Mehmet Erdem (Hakim Bey): 19.682.669
3- Halil Sezai (Seni Beklerken): 14.895.074
4- Fettah Can (Boş Durak): 14.831.243
5- Hadise (Aşk Kaç Beden Giyer): 14.417.364
6- Mustafa Ceceli (Es): 14.362.247
7- Kolpa (Yatağın Soğuk Tarafı): 14.201.349
8- Emre Aydın (Beni Biraz Böyle Hatırla): 13.271.983
9- Eflatun (Çıkmaz Sokaklar): 13.264.887
10- Rafet El Roman): 12.325.750
habertürk