Sözcü
DOLAR 34,95 %0,16 EURO 36,72 %0,28 STERLIN 44,11 %-0,32 BITCOIN $101.041,20 %-0,63 BIST 100 10.125,46 %0,66 GRAM ALTIN 2.975,32 %-1,03 GÜMÜŞ 34,27 %-1,43 FAİZ 49,32 %-0,03

AKP ile bağlantılı DAVA Partisi'ne Alman siyasetçilerden tepki geldi

Almanya'da gündem bu yaz yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması beklenen AKP'ye yakınlığıyla bilinen isimlerin yer aldığı DAVA Partisi... Alman siyasetçiler dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

AKP ile bağlantılı DAVA Partisi'ne Alman siyasetçilerden tepki geldi

9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması beklenen Almanya'da AKP'ye yakın kişilerin yer aldığı DAVA Partisi gündemden düşmüyor... 

Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, Alman partilerinden üst düzey yetkililerin DAVA Partisi'ne tepki gösterdiğini aktardı. AKP ve Erdoğan'ın Avrupa Parlamentosu'na girme amacında olduğunu aktaran gazete, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin uzantısı olan parti ilk kez Avrupa Parlamentosu seçimlerine girmek istiyor. Parti, Almanya'daki 5 milyon Müslümanın oyunu almayı umut ediyor" yorumunu yaptı. 

Gazete, Almanya'daki mevcut "trafik ışığı koalisyonu"nun Alman vatandaşlığı konusundaki hamlelerinin bu potansiyel oy artışına sebep olduğunu da belirtti. CDU/CSU parlamento grup başkan vekili Jens Spahn Alman medyasına konuştu. Spahn, "Erdoğan trafik ışığı politikası karşısında gülüp geçiyor. Yıllardır Almanyalı Türklerin entegrasyonunu sabote etmeye çalışıyor. Herkese çift geçiş hakkı tanıyan trafik ışıkları onun işini gereksiz yere kolaylaştırıyor" dedi.

"AKP ŞUBESİ KURMAK YASAK DEĞİL AMA..."

Birliğin parlamento grubu başkan yardımcısı Andrea Lindholz (53) da benzer ifadeler kullandı. Lindholz, Bild'e, "Yeni vatandaşlığa geçiş yasası Sayın Erdoğan gibi isimlerin Almanya'da siyaseti etkilemesini kolaylaştırıyor. Çifte pasaport ile Türkler gelecekte burada oy kullanabilecekler ama artık Türkiye'den kopmak zorunda kalmayacaklar. Bu da toplumumuzda yeni gerilimlere yol açacaktır" ifadesini kullandı.

7 Ocak'ta kurulan partinin Alman siyasetinde endişe yarattığını aktaran İngiliz Daily Telegraph gazetesi ise Alman Yeşiller Partisi'nin üyesi olan Tarım Bakanı Cem Özdemir'in, "Erdoğan'ın uzantısı olan partinin seçimlere girmesi isteyeceğimiz son şey" yorumunu yaptı.

Alman hükümeti içinde yer alan FDP'den üst düzey isimler de bu sürece tepki gösterdi. FDP Başkanvekili Wolfgang Kubicki, "Elbette özgür ülkemizde bir AKP şubesi kurmak yasak değildir. Ancak Saskia Esken ya da Cem Özdemir gibi şimdi böyle bir kuruluşa karşı uyarıda bulunanlar kendi eylemlerini ikiyüzlülük açısından incelemelidir" dedi. Kubicki, "Bu yasa teklifini özellikle çifte vatandaşlık konusunda sorunlu bulduğum için kabul etmedim. Şimdi gözleri yaşararak bu durumdan şikayet edenlerin de kabul etmemesi gerekirdi" yorumunu yaptı. 

DÖRT KURUCUSU DA ERDOĞAN'I DESTEKLİYOR

DAVA partisinin dört kurucusu bulunuyor. Bunlar, Hamburg’daki Türk doktor Mustafa Yoldaş. Yoldaş’ın, HAMAS destekçisi olarak Alman İçişleri Bakanlığı’nda kaydının bulunduğu ve 2010 yılına kadar da yasaklanmış olan IHH’nın yöneticiliğini yaptığı biliniyor.

İkinci kurucu, Bad Eilsen’den gelen Dr. Ali İhsan Ünlü. Kendisinin, Türkiye’deki Diyanet İşleri'nin Almanya ayağı olan DİTİB’de etkin olduğu belirtiliyor.

(Ali İhsan Ünlü)

Bild am Sonntag , diğer kurucunun de Solingen’den Avukat Fatih Zingal olduğunu belirtti ve AKP’nin Avrupa’daki lobi kuruluşunda bulunduğu yazdı.

Partinin lideri ise Teyvik Özcan oldu. Daha önce Almanya’da SPD’li olan Özcan’ın şimdi Erdoğan’ın yanında durduğu belirtiliyor.

Özcan, partisinin gelirlerinin bağışlar ve Almanya’daki sponsorlardan geldiğini belirttiği yazıldı. Partinin sesleneceği kitlenin ise Avrupa’da dışlanan, ayrımcılığa uğrayan, her alanda olumsuz etkilenen göçmen kökenliler olduğu belirtiliyor.

 

GÜNÜN MANŞETLERİ