Bilim insanları laboratuvar ortamında erkeklerin üreme rahatsızlıklarıyla ilgili müthiş bir atılım yaptı...

İsrail'in Bar-Ilan Üniversitesi'ndeki uzmanlar, "laboratuvar testisleri" adını verdikleri testisleri geliştirdiler. Testisler sperm ve testosteron adı verilen bir hormonun üretiminde hayati öneme sahip.

Düzgün gelişmez ya da çalışmazlarsa, dünya çapında her 12 erkekten birini etkileyen bir sorun olan cinsiyet gelişimi bozukluklarına (DSD) ve erkek kısırlığına yol açabilir.

Fetal cinsiyet belirleme konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Dr. Nitzan Gonen, araştırma öğrencileri Aviya Stopel, Cheli Lev ve Stav Dahari ile birlikte çalıştıklarını açıkladı. 

Dr. Gonen, "Yapay testisler, cinsel gelişim ve kısırlık bozuklukları için terapötik uygulamalara dönüştürülebilecek testis gelişimi ve işlevi üzerine temel araştırmalar için umut verici bir model" dedi.

Fare testislerinden elde edilen hücrelerden üretilen minik, yapay organların doğal fare testislerinin yapısına ve işlevine benzediği açıklandı.

Gonen geçen hafta İsrail gazetesi Haaretz'e verdiği demeçte, "Doğurganlık klinikleri erkek kısırlığına neden olan bazı sorunları - düşük sperm sayısı veya anormal bir yapı - tanımlayabiliyor, ancak buna neyin neden olduğunu, hangi genom mutasyonlarının bu duruma yol açtığını veya testisin işleyişinde neyin yanlış gittiğini, bunun sonucunda tüplerin spermi iyi taşımadığını tam olarak anlamıyoruz. Artık bu konuları ürettiğimiz modelin sistemi içinde incelemek mümkün olacak" ifadesini kullanmıştı.

Biyologlar daha önce de kök hücrelerden beyin, böbrek ve bağırsaklara benzeyen organoidler (olgunlaşmamış organların üç boyutlu minyatür versiyonları) üretmişlerdi.

Gonen'in ekibinin oluşturduğu organoidler, yenidoğan farelerden alınan olgunlaşmamış testis hücrelerinden kültüre edildi