Şangay merkezli araştırmacılar, otizm belirtileriyle ilişkili olarak DNA'daki belirli bir mutasyonu değiştiren bir gen düzenleme ilacını farelere enjekte etti.

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların, spektrum bozukluğu olan insanlara yardım etmek için kullanılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Fudan Üniversitesi'nden bilim insanları, aşılanan genetik özelliğe sahip farelerin davranışsal ve sosyal sorunlarının tamamen tersine döndüğünü kaydetti.

Otizm spektrum bozukluğu (OSB), MEF2C genindeki bir mutasyonla ilişkilendiriliyor. Arızalı DNA, beyindeki önemli gelişim süreçlerinde sorunlara neden oluyor.

MEF2C geni hem anne karnında hem de çocukluk döneminde nörogelişimde oldukça büyük rol oynamasıyla biliniyor. Frontal korteks ve hipokampus gibi öğrenme ve hafızanın ayrılmaz bir parçası olan beyin bölgelerinde işleyen programları düzenliyor.

Otizm genellikle çocuklarda teşhis ediliyor ve 2020 yılında yaklaşık 36 çocuktan birine teşhis konuldu. Bu, 2021 verilerine göre 44'te bir ve 2006'daki 110'da 1'e göre önemli bir artışa işaret ediyor.

Uzmanlar, vakalardaki artışın mutlaka otizmin arttığı anlamına gelmediğini, ancak farkındalıktaki artışın doktorların bunu daha iyi tespit ettiği anlamına geldiğini söylüyor.