Yıllara göre, erkekler giderek daha az doğurgan hale geliyor ve bunun arkasında büyük bir nedeni olabileceği yapılan bir çalışmayla ortaya çıktı.

ABD’deki Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) üroloji bölümü tarafından yürütülen araştırmada, erkeklerin bağırsak mikrobiyomu ve aynı zamanda meni mikrobiyomu sorunu yaşadığı ve bunun doğurganlık üzerinde etkisi olabileceği bulgusu tespit edildi.

Mikrobiyom, insan sağlığını etkileyen mikropların (bakteri, mantar ve virüs) toplanmasını ifade etmek için kullanılıyor.

UCLA ekibi, özellikle Lactobacillus iners bakterisinin sperm hareketliliğini doğrudan etkileyebildiğini ve bunun da doğurganlığı etkilediğini keşfetti.

Mikrop, kadınlarda bakteriyel vajinozun nedeni olarak daha yaygın olarak biliniyor ve kadın genital mikrobiyomunda yaygın olarak bulunuyor. Scientific Reports'ta yayınlanan çalışma kesin bağlantıyı gösteremedi ancak diğer araştırmalar Lactobacillus inerlerinin L-laktik asit (laktik asidin daha az yaygın olan formu) üretebildiğini ortaya çıkardı.

Bu durum lokal inflamasyona neden olabilir ve sperm hareketliliğini etkileyebilir.

DÜNYA ÇAPINDA AZALIYOR

Bunun yanı sıra araştırmacılar, hem normal hem de anormal sperm konsantrasyonuna sahip hastalarda Pseudomonas grubundan üç tür bakterinin (çok yaygın bir bakteri) izlendiğini de kaydetti. Bu arada, Pseudomonas fluorescens ve Pseudomonas stutzeri adı verilen mikropların anormal sperm konsantrasyonuna sahip daha fazla hastada mevcut olduğu tespit edildi.

Pseudomonas putida ayrıca anormal sperm konsantrasyonuna sahip numunelerde daha az ortaya çıktı.

Sonuç olarak bu, birbiriyle yakından ilişkili mikropların insan sağlığı üzerinde ne kadar farklı etkileri olabileceğini ortaya çıkardı.

Dünya çapında doğurganlığın azalmasının, kötü beslenme ile yaşam tarzıyla birlikte erkek sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.