ABD’de yapılan bir çalışma, her yıl 400.000 ABD'li hamile kadının kullandığı antidepresanların anne karnındaki bebeğin beynine zarar verebileceğini ve ilerde de bebeğin zihnini etkileyebileceğini ortaya koydu.
Antidepresan ilaçlar beyindeki ruh halini iyileştiren serotonin düzeylerini artırıyor ancak bilim insanları bunun, çocuğun gelişmekte olan prefrontal korteksini de etkileyebileceğini keşfetti.
Ayrıca ilacın, onu alan yeni annelerin sütüne geçebileceğini ve yeni doğanları da etkileyebileceğini buldular.
Araştırmalar, ABD'de her yıl 300.000 ila 400.000 arasında çocuğun hamilelik sırasında Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörü (SSRI) ilaçlarına maruz kaldığını gösteriyor.
"İLAÇ DIŞI TEDAVİLER TERCİH EDİLMELİ"
Colorado Üniversitesi'nden Profesör Won Chan Oh, “Hamilelik sırasında fluoksetin alındığında serotoninin gelişen prefrontal korteks üzerindeki doğrudan etkisine dair deneysel kanıt sağladık.”
“Serotoninin beyin gelişiminde rol oynadığı bilinmekle birlikte, özellikle prefrontal kortekste bu etkiden sorumlu olan mekanizmalar belirsiz. Bunu anlamak, erken müdahaleye ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olma potansiyeline sahip” dedi.
Araştırmacılar; doktorların, hamile kadınlar ve doğum sonrası depresyondan muzdarip olanlar için ilaç dışı tedavileri dikkate alması gerektiğini kaydetti.
Serotonin genel beyin fonksiyonunda rol oynar ancak aynı zamanda nöronlar arasındaki bağlantıların nasıl değiştiğini ve uyum sağladığını da etkileyerek beynin öğrenme ve uyum sağlama yeteneğine katkıda bulunur.
Prefrontal korteks, beynin en gelişmiş bölgesidir ve planlama, karar verme, problem çözme ve kişiliği ifade etme gibi çeşitli üst düzey işlevlerde merkezi bir rol oynar.
Çalışma Nature Communications'da yayınlandı.