Vücudun ihtiyacı olan antioksidanları sağlayan C vitamini bazı insanlarda eksik bulunur. Bazı hayvanlar kendi C Vitaminini kendileri yapabilirler, ancak insanlar bu vitamini yiyeceklerden elde ederler.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ
- Anemi
- Diş etlerinde kanama ve şişme (Gingivit)
- Burun kanaması
- Peteşi (deri lekeleri)
- Ekimoz (cilt altı kanamaya bağlı çürük)
- Purpura (morluklar)
- Eklemlerde şişkinlik ve eklem ağrısı
- Yaraların tam iyileşmemesi veya yavaş iyileşmesi
- Yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo almak
- Cilt kuruluğu
- Hiperkeratoz (deri kalınlaşması)
- Kıl dönmeleri
- Saçlarda kuruluk ve saçların kırılgan, güçsüz hale gelmesi
- Diş minesinin zayıflaması
Birkaç hafta boyunca çok az C vitamini alan veya hiç almayan insanlarda (günde yaklaşık 10 mg'ın altında) iskorbüt hastalığı gelişebilir. İskorbüt yorgunluğa, diş etlerinin iltihaplanmasına, ciltte küçük kırmızı veya mor lekelere, eklem ağrısına yol açabilir.
GÜNLÜK C VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADAR?
Her gün ihtiyacınız olan C vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Farklı yaşlar için günlük ortalama önerilen miktarlar miligram (mg) olarak şu şekildedir:
Yaşam Evresi | Önerilen Miktar |
---|---|
Doğumdan 6 aya kadar | 40 mg |
7-12 aylık bebekler | 50 mg |
1-3 yaş arası çocuklar | 15 mg |
4-8 yaş arası çocuklar | 25 mg |
9-13 yaş arası çocuklar | 45 mg |
14-18 yaş arası gençler (erkekler) | 75 mg |
14-18 yaş arası gençler (kızlar) | 65 mg |
Yetişkinler (erkekler) | 90 mg |
Yetişkinler (kadınlar) | 75 mg |
Hamile genç anne adayları | 80 mg |
Hamile kadınlar | 85 mg |
Emziren genç anneler | 115 mg |
Emziren kadınlar | 120 mg |
Sigara içiyorsanız, günlük toplam önerilen miktarınızı hesaplamak için yukarıdaki değerlere 35 mg eklemeniz gerekir.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
C vitamini limon, greyfurt, portakal, çilek, lahana, domates gibi besinlerde bulunan bir vitamin olduğundan bu besinleri tüketerek eksiklik giderilebilir. Bu besinler; Kivi, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, yeşil biber, kırımız lahana ve kuşburnunda bulunur. Ayrıca tere, karnabahar, roka, brokoli, taze fasulye, üzüm gibi besinlerde de az miktarda bulunabilir.