Vücudun ihtiyacı olan antioksidanları sağlayan C vitamini bazı insanlarda eksik bulunur. Bazı hayvanlar kendi C Vitaminini kendileri yapabilirler, ancak insanlar bu vitamini yiyeceklerden elde ederler. 

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

- Anemi
- Diş etlerinde kanama ve şişme (Gingivit)
- Burun kanaması
- Peteşi (deri lekeleri)
- Ekimoz (cilt altı kanamaya bağlı çürük)
- Purpura (morluklar)
- Eklemlerde şişkinlik ve eklem ağrısı
- Yaraların tam iyileşmemesi veya yavaş iyileşmesi
- Yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo almak
- Cilt kuruluğu
- Hiperkeratoz (deri kalınlaşması)
- Kıl dönmeleri
- Saçlarda kuruluk ve saçların kırılgan, güçsüz hale gelmesi
- Diş minesinin zayıflaması

Birkaç hafta boyunca çok az C vitamini alan veya hiç almayan insanlarda (günde yaklaşık 10 mg'ın altında) iskorbüt hastalığı gelişebilir. İskorbüt yorgunluğa, diş etlerinin iltihaplanmasına, ciltte küçük kırmızı veya mor lekelere, eklem ağrısına yol açabilir.

GÜNLÜK C VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADAR?

Her gün ihtiyacınız olan C vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır. Farklı yaşlar için günlük ortalama önerilen miktarlar miligram (mg) olarak şu şekildedir:

Yaşam Evresi Önerilen Miktar
Doğumdan 6 aya kadar 40 mg
7-12 aylık bebekler 50 mg
1-3 yaş arası çocuklar 15 mg
4-8 yaş arası çocuklar 25 mg
9-13 yaş arası çocuklar 45 mg
14-18 yaş arası gençler (erkekler) 75 mg
14-18 yaş arası gençler (kızlar) 65 mg
Yetişkinler (erkekler) 90 mg
Yetişkinler (kadınlar) 75 mg
Hamile genç anne adayları 80 mg
Hamile kadınlar 85 mg
Emziren genç anneler 115 mg
Emziren kadınlar 120 mg

Sigara içiyorsanız, günlük toplam önerilen miktarınızı hesaplamak için yukarıdaki değerlere 35 mg eklemeniz gerekir.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

C vitamini limon, greyfurt, portakal, çilek, lahana, domates gibi besinlerde bulunan bir vitamin olduğundan bu besinleri tüketerek eksiklik giderilebilir. Bu besinler; Kivi, yaban mersini, portakal, limon, mandalina, yeşil biber, kırımız lahana ve kuşburnunda bulunur. Ayrıca tere, karnabahar, roka, brokoli, taze fasulye, üzüm gibi besinlerde de az miktarda bulunabilir.