Karbonhidratları kısıtlamaya odaklanan diyetler onlarca yıldır kilo vermenin anahtarı olarak lanse ediliyor, ancak düşük karbonhidratlı diyetlerin hepsinin zayıflatmadığı ve hatta bazılarının kilo almaya bile yol açabildiği son araştırmayla ortaya çıktı.

Daily Mail’in haberine göre, Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar üç farklı sağlık veri tabanından 123.300'den fazla kişiyi inceledi.

Katılımcılar beş tür düşük karbonhidratlı diyetten birini yediler ve kilo kaybı ve vücut kitle indeksi (VKİ) 20 yıl boyunca her dört yılda bir takip edildi.

Araştırmacılar, genel olarak düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamalarına rağmen, insanlar daha az hayvansal protein tüketmedikçe, çalışma süresi boyunca kilo kaybının önemli olmadığını ve hatta bazı kişilerin kilo aldığını buldu.

Düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan ancak sağlıksız karbonhidrat ve hayvansal protein yemeye devam eden kişiler, çalışma sırasında aslında kilo aldılar.

Bu sağlıksız diyeti uygulayan kişilerin dört yıllık bir süre içinde ortalama kilo alımı 1 kiloya yakın idi idi, ancak bir grup katılımcı yaklaşık 2 kiloluk bir artış gördü.

Yalnızca bitki bazlı gıdalar ve yulaf ve tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı karbonhidratlar açısından zengin, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan katılımcılar kilo verdiler ve kilolarını korudular.

Araştırmacıların "sağlıklı düşük karbonhidrat diyeti (HLCD)" olarak nitelendirdiği, mercimek, soya peyniri, yer fıstığı ve nohut gibi daha fazla bitki proteini içeren yiyecekleri yiyen ve balık, avokado ve yumurta gibi sağlıklı yağlar tüketen katılımcılar çalışma süresi boyunca en fazla kiloyu verdi.