Rize Belediyesi tarafından Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulan yeni mangal kömürü fabrikası, çayın atık kısmını ekonomiye kazandırarak büyük bir çevresel ve ekonomik dönüşüm sağlıyor. Çay üretiminin atık malzemesi olan çay çöpü, geri dönüştürülüp, mangal kömürü haline geliyor. Aynı zamanda çay çöpünden elde edilen sıvı organik gübreye, metan gazı ise enerjiye dönüşüyor.
Fabrika, çayın atıl olan çöp kısmını kullanıyor. İlk aşamada, çay çöpü pelet haline getirilirken bu peletler, karbonla birleşerek mangal kömürüne dönüşüyor. Ayrıca, çay çöpü işlemesi sırasında çıkan sıvı organik gübre olarak kullanılıyor. En dikkat çekici yönü ise, bu işlemler sırasında açığa çıkan metan gazının fabrikada enerji üretimi için kullanılması. Böylelikle, çay çöpünün yüzde 100’ü geri kazandırılıyor.
Üretimin büyük bir kısmının güneş enerjisinden sağlandığını vurgulayan çalışanlar, fabrikanın çatısında yer alan güneş panelleri sayesinde yıllık 620 KW elektrik üretimi sağlanıyor. Aynı zamanda fabrikanın ürettiği mangal kömürüne olan talep giderek artıyor. Çay çöpünden üretilen bu doğal kömür, bir alternatif olarak öne çıkarken, Almanya ve Gürcistan'a satılıyor.