İngiltere hükümeti, ülkeyi 2030 yılına kadar sigarasız hale getirmek için çabalıyor. Sigaranın ağız bölgesi için zararları; dişte sarı ve kahverengi lekelerden diş kaybına, diş eti hastalığından ağız kanserine kadar birçok kişi tarafından biliniyor.
Ancak sayılar düşerken İngiltere'de yaklaşık 6,4 milyon yetişkin sigara içmeye devam ediyor ve geçen yıl 3.000'den fazla kişi ağız kanserinden hayatını kaybetti.
Yapay zeka destekli diş hekimliği uygulaması Toothfairy'nin kurucusu Dr. Deepak Aulak da, “Ağız sağlığınız, son sigarayı söndürdükten sonraki 20 dakika içinde iyileşmeye başlıyor, ancak sigara içen birçok kişi için bırakmak basit olmuyor.”
“Birçok kişi sigarayı bırakmak için nikotin yerine geçen ürünlere ya da daha sağlıklı bir alternatif oldukları inancıyla elektronik sigaraya yöneliyor.”
“Bırakmaya çalışıyorsanız veya e-sigara ve diğer nikotin ürünlerinin nasıl kullanıldığı konusunda tavsiye almak istiyorsanız diş hekiminize danışın.” dedi.
Dr. Deepak, en popüler sigara içme alternatiflerini ise şu şekilde değerlendiriyor…
E-SİGARA
Bir zamanlar sigara içmenin "daha güvenli" alternatifi olduğu söylenirken elektronik sigaranın riskleri konusunda farkındalık artıyor.
Son zamanlarda yapılan çok sayıda çalışma ve analiz sayesinde, duman yerine buhar kullanan elektronik sigaraların, kan damarlarında ciddi hasardan akciğerde kalıcı yaraya kadar bir dizi endişe verici riskle bağlantılı olduğu artık iyice kanıtlandı.
Elektronik sigara suyu veya e-sıvılar (nikotinsiz olsun veya olmasın) metaller, "uçucu organik bileşikler" ve kansere neden olan kimyasallar içeriyor.
Dr. Deepak bununla ilgili olarak, "Sonuç olarak, sigara içmemeniz veya nikotin yerine geçen herhangi bir ürün kullanmamanız ağzınız için daha iyi olacaktır." yorumunu yaptı.
NİKOTİN POŞETİ
Sigaradan vazgeçmek isteyenlerin bir diğer popüler alternatifi ise nikotin keseleri.
Dudak ve diş eti arasına yerleştirilerek ağza yerleştirilen keseler, sigara içenlerin istekleriyle savaşmasına yardımcı olmak için nikotini yavaş yavaş kan dolaşımına salıyor.
Markalar farklılık gösterse de bazıları stabilizatörlerden dolgu maddeleri ve aromaların yanı sıra yapay tatlandırıcılara kadar çeşitli bileşenler içerir.
Dr. Deepak, bunun diş çürümesine, ağız kuruluğuna, boğaz tahrişine, ağız kokusuna, diş eti çekilmesine veya dişlerin kırılmasına kadar çeşitli sağlık sorunlarını doğurduğu konusunda uyarıyor.
Nikotin keseleri diş eti hastalığının sürecini de hızlandırıyor.
NİKOTİN SAKIZI
Nikotin sakızı ağız sağlığı açısından sigaraya göre daha iyi olsa da düzenli kullanım sonucunda dil ve yanaklarda yaralar ve ağız kuruluğu meydana gelebilir.
Nikotin kan damarlarını daraltır, dolayısıyla diş etleriyle doğrudan temas diş eti iltihabına veya diş eti hastalığına da yol açabilir.
Dr. Deepak, "Şekersiz sakız çiğnemek aslında ağız sağlığınız için iyi olabilir, çünkü tükürük üretimini artırır, bu da istenmeyen asit ve bakterilerden kurtulmaya yardımcı olur."
"Çiğneme süreci mutlaka etkilenmeyecek olsa da, nikotinin varlığı diş etlerinizi kötüleştirebilir ve ileride sorunlara yol açabilir." dedi.