Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı verdiği düzensiz bağışıklık tepkisi sonucu organ yetmezliklerine ve ölüme yol açan bir sendrom...
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, sepsisin genellikle basit bir enfeksiyon olarak algılandığını, ancak aslında birçok organın iflasına neden olabilecek kadar karmaşık olduğunu belirtti.
Küresel Hastalık Yükü Sepsis Raporu'na göre, sepsis vakalarının çoğu toplum kaynaklı olsa da hastanelerdeki sepsis vakalarının ölüm oranları ve tedavi maliyetleri çok daha yüksek.
Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
Sepsisle mücadelenin en kritik noktası, hastalığın erken teşhis edilmesi ve etkin tedavi uygulanmasıdır. Prof. Dr. Utku, sepsiste erken tanı ve müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu vurgulayarak, "Bilimsel çalışmalar yıllardır sürse de sepsisin karmaşıklığı, tedavi süreçlerini zorlaştırıyor. Sepsisi önlemek ve tedavi etmek için çok sayıda gelişme kaydedilse de henüz oyunu tamamen değiştirecek bir tedavi bulunabilmiş değil," dedi.
Antibiyotik Direnci Sepsisi Daha Tehlikeli Hale Getiriyor
Sepsis tedavisini zorlaştıran en büyük unsurlardan biri ise antibiyotik direnci. Prof. Dr. Utku, ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) verilerine göre, antimikrobiyal direnç nedeniyle her 15 dakikada bir insanın hayatını kaybettiğini belirtti. 2050 yılına kadar her yıl 10 milyon kişinin antibiyotik direnci nedeniyle yaşamını yitireceği öngörülüyor. Prof. Dr. Utku, antibiyotik direncinin özellikle yaşlılar ve kronik hastalar için ölümcül sonuçlara yol açtığını belirterek, "Antibiyotik direnci, sağlık sistemimizin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri haline geldi," dedi.
(Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku)
Yoğun Bakım Sonrası Hayat Kalitesi Düşüyor
Sepsisin tedavi edilmesinin, hastaların tam anlamıyla iyileştiği anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Utku, sepsisten kurtulanların %50’sinin fiziksel, psikolojik ve bilişsel sorunlarla mücadele ettiğini ifade etti. Post-sepsis sendromu olarak bilinen bu durum, hastaların uzun süreli bakım gerektirmesine neden olabiliyor.
Sepsis Tedavisi Maliyetli
Sepsis, bireyler üzerinde ciddi sağlık sorunlarına neden olmasının yanı sıra, sağlık sistemlerine de büyük bir ekonomik yük getiriyor. 2010-2022 yılları arasında yapılan bir çalışmaya göre, sepsis hastalarının tedavi maliyetleri hasta başına 1.101 ile 91.951 Euro arasında değişiyor.
Hijyen ve Erken Tanı Sepsisin Yayılmasını Engelleyebilir
Sepsisin önlenmesinde hijyen, temiz suya erişim, aşılama ve erken tanı sistemlerinin yaygınlaştırılması büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Tuğhan Utku, Birleşmiş Milletler’in üye devletlere sepsisin önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için ulusal eylem planları geliştirme çağrısında bulunduğunu hatırlattı. Özellikle acil servislerde ve ambulans sistemlerinde erken tanı programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Utku, sepsisle mücadelede ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.