Diyabet ve obeziteyi engellemek için enjekte edilen ilaçlarla ilgili son veriler mide felci gibi nadir fakat ciddi bir yan etki riskini artırdığını ortaya koydu.

Hasta kayıtlarına dayanan en az üç yeni çalışma, mide felci tanısı alma riskinin, GLP-1 agonistlerini içeren ilaçları alan kişilerde almayanlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çalışmalar dışarıdan uzmanlar tarafından incelenmediği veya tıp dergilerinde yayınlanmadığı için veriler ön değerlendirme olarak kabul ediliyor. Bunlardan ikisi cumartesi günü Washington'daki Sindirim Hastalıkları Haftası 2024 tıbbi konferansında sunuldu; üçüncüsünün pazartesi günü sunulması planlanıyor.

GLP-1 agonistleri olarak adlandırılan enjekte edilen ilaçlar, kilo vermede çok etkili oldukları kanıtlandığından yüksek talep görüyor. 

İlaçlar yiyeceklerin mideden geçişini yavaşlatarak açlığı bastırıyor. Ayrıca vücudun daha fazla insülin salgılamasına ve beyne iştahı azaltan sinyaller gönderilmesine yardımcı oluyorlar.

Ancak bazı kişilerde bu ilaçlar, tıbbi müdahale gerektirebilecek şiddetli kusma nöbetlerine de neden olabilir. Ayrıca mideyi o kadar yavaşlatabilirler ki bu da mide tembelliğine yol açabilir.

Doktorlar çoğu zaman ilacı kestikten sonra bunun düzeleceğini söylüyor. Ancak bazı insanlar, ilacı bıraktıktan aylar sonra bile durumlarının iyileşmediğini ve bunun hayat değiştiren sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

MİDE TEMBELLİĞİ RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİ

Yeni çalışmalarda, GLP-1 ilaçları almayan benzer kişilerle karşılaştırıldığında, kullananların mide tembelliğine yakalanma riski yaklaşık %50 daha yüksekti.

Cleveland'daki üniversite hastanelerindeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, katkıda bulunan 80 sağlık kuruluşundan milyonlarca hasta kaydını içeren veritabanı tarafından toplanan kayıtlar kullanıldı. Analiz, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan, ancak diyabet tanısı olmayan ve GLP-1 ilacına başlamadan en az altı ay önce mide tembelliği veya pankreatit tanısı konmamış obez yetişkinlere odaklandı. Çalışmaya 286 binden fazla hastanın kayıtları dahil edildi.

Özellikle kişinin kan şekeri uzun süre iyi kontrol edilmediyse, diyabet tek başına mide tembelliği riskini de artırabilir.

Kilo kaybı için GLP-1 ilacı reçete edilen kişiler arasında her 10.000 kişiden 10'una, yani %0,1'ine mide tembelliği tanısı konuldu. Karşılaştırıldığında, veri tabanında yaş, cinsiyet, etnik köken ve diğer faktörlere göre eşleştirilen ancak GLP-1 ilacı almayan 10.000 kişiden 4'ünde veya %0,04'ünde bu durum gelişti.

İstatistiksel olarak anlamlı olan fark, GLP-1 ilacı kullanırken mide felci teşhisi konma riskinin %52 arttığı anlamına geliyordu.

Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan çalışma yazarı Dr. Prateek Sharma, "Bu ilaçlar işe yaramasına ve doğru nedenle kullanılması gerekmesine rağmen, herkesi uyarmak istiyoruz ki, eğer buna başlamaya karar verirseniz, yüzde 30 ihtimalle mide-bağırsak yan etkilerine sahip olabileceğiniz konusunda hazırlıklı olun. İlacın kesilmesi gerekebilir" dedi.