Dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biri olan muzu yıkamanın önemi çoğu kişi tarafından göz ardı ediliyor. Tarım ilaçları ve kirin dışında bu muzlar, meyve sineği yumurtaları ve mikrop gibi zararlıları da içinde barındırıyor ve sağlık risk oluşturuyor.
Muzların kabuğu genellikle tarım ilaçları, toz veya bakterilerle kaplanmış olduğundan muzları yıkamak, bu zararlı maddeleri temizlerken, aynı zamanda kabuğunu soyarken ellerinizin kirlenmesini de önler.
Muzun kalın kabuğu, yüzeydeki kir, böcek ilaçları ve mikropları yediğiniz meyveden uzak tutuyor gibi görünse de, bu kirleticiler soyma veya kesme sırasında meyvenin yenilebilir kısmına bulaşabiliyor. Tıpkı diğer meyve ve sebzelerde olduğu gibi, muzları yıkamak da sağlığınızı korumak adına önemli bir adımdır.
Meyve sineklerini de önler
Çiftlikten mutfağınıza kadar geçen süreçte meyvelerin kimlerin ve nelerin temasına maruz kaldığını bilmediğiniz için, tüm ürünleri yıkamak hijyen sağlamak açısından doğru bir yaklaşımdır.
Muzları yıkamak, kir ve mikroplardan arındırmak için önemli olmakla birlikte, mutfağınızda meyve sineklerini önleme gibi ek bir fayda da sağlar.
Massachusetts Çevre Koruma Departmanı'na göre, meyve sinekleri genellikle muz kabuklarına yumurtalarını bırakır ve bu sinekleri farkında olmadan evinize taşıyabilirsiniz. Meyve sinekleri, özellikle olgun veya fazla olgunlaşmış meyvelerin kokusuna çekildiği için bu durum sandığınızdan daha yaygındır.
Eve gelir gelmez yıkanmalı
Dolayısıyla meyve sineği yumurtalarının varlığı nedeniyle, muzlarınızı eve getirir getirmez yıkamalısınız.
Ayrıca, yıkayıp soyduğunuz muzları dilimleyerek veya bütün halde bir tepsi üzerinde dondurarak daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Donduktan sonra muzları kilitli bir torbaya koyup havayı tamamen çıkartarak dondurabilirsiniz. Bu şekilde, muzlarınızı altı aya kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.