Amatör balıkçıların oltayla yakaladığı ve okyanus balığı olan Acanthocybium solandri türünü palamut sanarak arkadaşlarına yedirmesi, balık sezonunun açılmasıyla birlikte Türkiye'deki balık türlerini yeniden gündeme getirdi. Ülkemizin zengin deniz ve tatlı su kaynaklarında yaşayan farklı balık türleri, besin değerleri ve yetiştikleri bölgelere göre çeşitlilik gösteriyor. Et ve Süt Kurumu'nun sınıflandırmasına göre Türkiye'de birçok besleyici ve lezzetli balık türü bulunuyor, bu da balık tüketiminde çeşitliliği artırıyor.

PALAMUT SANIP ARKADAŞINA YEDİRMİŞTİ

Antalya'da amatör olta balıkçıları, okyanusta yaşayan ve "kral balığı" olarak bilinen Acanthocybium Solandri türünü yakaladı. Türkiye sularında ilk kez görülen bu balığı yakalayan Ersin Karakaş, "Başta farklı bir palamut türü olduğunu düşündük ve arkadaşımıza hediye ettik. Sonrasında Türkiye'de ilk defa görüldüğünü öğrendik. Türkiye'de ilk kez yakalanan balığı arkadaşımız yemiş oldu" dedi.

Yaklaşık 110 santimetre uzunluğunda ve 5 kilo ağırlığında olan balık, 10 dakikalık bir uğraş sonucunda tekneye alındı. Balıkçılar, yakaladıkları balığı cep telefonu kamerasıyla kaydederek, o anı hatıra fotoğrafıyla ölümsüzleştirdi.

TROPİKAL SULARDA YOĞUN

Balığı daha sonra bir arkadaşlarına hediye eden balıkçılar, görüntüleri Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ile paylaştı. Görüntüleri inceleyen Prof. Dr. Gökoğlu, balığın Türkiye sularında ilk kez görülen bir tür olduğunu belirledi. Kral balığı olarak bilinen bu türün, okyanusların ekvatora yakın tropikal bölgelerinde yoğun bir popülasyona sahip olduğunu ve daha önce 2005'te İtalya'da, 2023 Ocak ayında ise Lübnan'da görüldüğünü söyledi.

TÜRKİYE SULARINDA İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Prof. Dr. Gökoğlu, "Bu tür, okyanus balığı olup temiz ve sığ sularda yaşayan avcı bir balık. Kral balığını Türkiye’de ilk kez görüyoruz. Kemer açıklarında balıkçılar, sahte balık takılı oltayla bu balığı yakaladılar. Akdeniz'de çok nadir görülen bir tür. Balığın kayıtlara geçmesiyle birlikte Antalya Körfezi'ndeki balık türleri sayısı artmış oldu" dedi.

"ARKADAŞIMIZ YEDİ"

Balığı yakalayan Ersin Karakaş ise, "Balığı sahte yem ile su yüzeyinde yakaladık. Oltayla 8 dakikalık bir uğraşın ardından tekneye aldık. Büyük bir balık yakaladığımız için çok heyecanlandık. Palamut olduğunu düşündüğümüz bu balığı bir arkadaşımıza hediye ettik. Sonradan öğrendik ki bu balık Türkiye’de ilk defa yakalanmış. Türkiye'de ilk defa yakalanan bu balığı arkadaşımız yemiş oldu" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BALIK TÜRLERİ AÇISINDAN ZENGİN BİR BÖLGE

Türkiye'deki balıklar ve deniz ürünleri, yaşadıkları ortam, yapısal özellikleri ve yağ depolama şekillerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Bu sınıflandırma, balık türlerinin besin değeri ve lezzeti hakkında bilgi verirken, tüketim şekilleri ve pişirme yöntemlerini de belirliyor.

BEYAZ ETLİ BALIKLAR 

Yağlarını karaciğerlerinde depolarlar. Genellikle yağsız olurlar. Sindirimleri kolaydır.

Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.

SİYAH ETLİ BALIKLAR

Yağlarını kaslarında depolarlar. Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur.

Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.

PULLU BALIKLAR

Yağlarını kaslarında depolarlar. Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur.

Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.

PULSUZ BALIKLAR

Alabalık, Akya, Bakalyaro, Çinekop, Dil, Dülger, Gelincik, İstavrit, Kalkan, Kılıç, Kırlangıç, Kofana, Kolyoz, Lahos, Levrek, Lüfer, Mezgit, Mırlan, Orfoz, Orkinos, Palamut, pisi, Torik.