Genellikle kızartılarak ya da haşlanarak tüketilen patates birçok çeşidi varken farklı yemekler ve tariflerde de kullanılır. Kızartma, püre, çorba salata gibi birçok tarifte kullanılıyor.
Düşük yağ içeriğine sahip olan patates sağlıklı bir karbonhidrat olarak değerlendirilirken C vitamini, potasyum ve lif bakımından zengindir. Dünya genelinde önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilen patates birçok kültürde tüketiliyor.
SİYAH NOKTALAR ŞEKERE İŞARET EDER
Patatesin üzerinde bazen siyah noktalar görülür ve bu noktaları hemen herkes fark etmiştir. Bu noktaların kızartma izi olduğu düşünülürken bunun farklı bir nedeni vardır. Bu noktalar patatesin içindeki şekerin göstergesi olurken ortaya çıkmalarının sebebi içerdiği nişasta ile ilgilidir.
Buzdolabında saklanan patates kızartmalarının içerdiği nişasta şekere dönüşürken kızarttığınızda ise yüksek sıcaklığa maruz kaldığı için iç kısmı tamamen pişmeden önce şekere dönüşen nişasta pişmeye başlar. Bu noktada ise pişen nişasta ekstra karamelize olarak siyah görüntü oluşturur.
Öte yandan bu siyah noktalar ağızda yanık bir tat bırakırken bu tat yanmış şekerden ibarettir.