CHP Tarım ve Orman Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yaptığı yazılı açıklamada, OECD raporlarına göre Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada en fazla sahte ürün üreten ikinci ülke olduğunu belirtti. Tekstil, inşaat ve ev eşyalarının yanı sıra gıda sektörünün de sahtecilikten derinden etkilendiğini vurguladı. Adem, "Sucuk, köfte, mantı harcı gibi ürünlerde kanatlı et ve sakatat kullanımı, peynirde bitkisel yağ karıştırılması ve natamisin gibi maddelerin yoğun kullanımı, gıda güvenliği sorununu daha da büyütüyor" dedi.
GIDA SAHTECİLİĞİNE KARŞI YASAL DÜZENLEMELERİN REVİZYONU GEREKİYOR
Gıda sahteciliği ve tağşiş vakalarının yaygınlığının, restoranlar ve toplu tüketim yapılan mekanlarda da görüldüğünü ifade eden Adem, "Yasal düzenlemeler caydırıcı değil. Bu konuda cezaların artırılması ve gıda üreticilerini daha şeffaf ve etik uygulamalara yönlendirecek yasal değişiklikler yapılmalıdır" diye konuştu.
ACİL EYLEM PLANI ŞART
Adem, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetim kapasitesinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak en etkili çözüm, bağımsız bir Gıda Teşkilatı kurulmasıdır. Bu kurum, gıda güvenliğini sağlama konusunda önemli bir adım olacaktır" dedi. Türkiye’nin gıda güvenliği sorununu çözmek için kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği yapmasının şart olduğunu belirten Adem, "Vatandaşlarımızın sağlığı ve ülkemizin geleceği için bu konuda acilen adımlar atılmalıdır" ifadelerini kullandı.