Uyku bozuklukları, başta uykusuzluk ve uyku apnesi olmak üzere pek çok hastalığı bünyesinde bulundurur ve toplumda sıkça görülür.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) 2020 verilerine göre yetişkinlerin %17'sinden fazlası çoğu gün kesintisiz uykuda kalmakta zorluk yaşadı.

Uyku uzmanı Biquan Luo, geceleri uyanmanın bazı nedenlerini ve çarelerini paylaştı.

Uyku bozulmasının yaygın kaynaklarından bazıları arasında stres, kaygı, rahatsızlık, ağrı, gürültü, çok sıcak veya çok soğuk havalar gibi rahatsızlıklar yer alır.

Uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları da insanların gece uyanmasına neden olabilir.

Luo, "Vücudun doğal uyku-uyanıklık döngüsünün bozulması aynı zamanda parçalanmış uykuya da yol açabilir" dedi.

Peki geceleri benzer şekilde uyandığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER

1. Gecenin ortasında uyandığınızda, ilk önce yatakta kalmanız, rahatlamaya çalışmanız ve tekrar uykuya dalıp dalamayacağınıza bakabilirsiniz.

Aşamalı rahatlama, nefes egzersizleri, beyaz gürültü sesleri ve rahatlamanıza yardımcı olabilecek diğer yöntemler gibi teknikleri deneyebilirsiniz.

Luo, "10 veya 15 dakika sonra tekrar uyuyamıyorsanız yataktan çıkmanın zamanı gelmiştir. Evde kanepe gibi sessiz ve rahat bir yere gitmeyi deneyin ve tekrar uykunuz gelene kadar kitap okumak veya sakinleştirici bir aktivite yapmak gibi sessiz, düşük uyarıcılı bir aktivite yapın ve ardından yatağa dönün." diyor.

2. Uykunuz bölünürse telefonunuza veya saate bakma dürtüsüne direnmelisiniz. Luo, gece yarısı uyanınca saati kontrol etmenin en sık yapılan hatalardan biri olduğunu ve tekrar uyumayı zorlaştıracağını söyledi.

3. Gece yarısı uyanmak vücudunuzun sirkadiyen ritminin uyku programınıza uymamasından kaynaklanabilir. Uyku uzmanı, "Gece neden uyandığınızdan emin değilseniz, bu kesintileri azaltmaya yardımcı olup olmadığını görmek için vücut saatinizi ayarlamayı düşünebilirsiniz." dedi.

Uyku Vakfı’na göre, sirkadiyen ritminizi ayarlamanın bazı yolları arasında her gün aynı saatte uyanmak, belirli aralıklarla parlak ışığa maruz kalmak, yemek saatlerini değiştirmek, melatonin takviyesi almak, günün farklı saatlerinde egzersiz yapmak ve sabahları makul miktarda kafein tüketmek yer alıyor.